Home / TEMA DANA / Poglavar RPC Kiril: „Neka Gospod Bog blagoslavi Srbiju i Rusiju, naše narode i naše crkve!“

Poglavar RPC Kiril: „Neka Gospod Bog blagoslavi Srbiju i Rusiju, naše narode i naše crkve!“

Patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril osveštao je danas obnovljeni Ruski nekropolj na Novom groblju u Beogradu, gde je sa patrijarhom srpskim Irinejem odslužio pomen ruskim generalima, admiralima, oficirima i vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

500

Tom prlikom patrijarsi su položili cveće na spomenik ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji se nalazi u okviru nekropolja koga čine još i Iverska kapela i četiri parcele na kome su sahranjene ruske izbeglice.

Pored velikog broja građana, osveštanju i pomenu prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, reditelj Nikita Mihalkov, ministar kulture Vladimir Medinski i komandant ruskih vazdušno-desantnih snaga general Vladimir Šamanov.
Nije bilo ni Tomislava Nikolića, ni Aleksandra Vučića, ni Maje Gojković, ni Ivice Dačića, ni…

Patrijarh Kiril se zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u restauraciji svetinje, navodeći da je to spomenik ruskim herojima koji su svoj život dali za veru, cara i otadžbinu.

„Istovremeno, to je je predivan spomenik koji simbolizje bratstvo srpskog i ruskog naroda“, poručio je patrijarh Kiril i dodao da se obnavaljajući spomenik obnavljaju i naše istorijsko pamćenje i osećanja koja Rusi i Srbi imaju jedni prema drugima.

Ono što se danas ovde događa nema svoju vezu samo sa prošlošću već i sa budućnošću, istakao je ruski patrijarh.
„Neka Gospod Bog blagoslavi Srbiju i Rusiju, naše narode i naše crkve“, rekao je on i zahvalio se patrijarhu Irineju što mu je omogućio da zajedno obave molitvu na svetom mestu.

Patrijarh Kiril, koji je hramu uručio ikonu Hrista Spasitelja, istakao je da je srećan što je groblje na kome su sahranjeni oficiri i vojnici ruske armije obnovljeno.
„Ovo je najveće rusko groblj u Evropi. Ovo je mesto gde je uprkos mnogim najtežim nedaćama 20. veka podignut spomenik caru Nikolaju Drugom koji nije ostavio na cedilu Srbiju i srpski narod, donevši odluku da uđe u rat“, poručio je Kiril.

Kompanija „Gaspromnjeft“ bila je jedan od inicijatora projekta obnavljanja Ruskog nekropolja u Beogradu, a 2009. godine je izdvojila oko 300.000 evra za rekonstrukciju centralnog dela – restauraciju grobnica i teritorije oko njih, obnavljanje zvonika koji se nalazi na parceli.
Na groblju se nalazi 750 grobnih mesta u kojima je sahranjeno više od 3.000 ljudi.

Među onima koji su tu sahranjeni su ruski vojni zapovednici, stvaraoci u oblasti kulture, nauke i umetnosti, arhijereji Ruske pravoslavne crkve..
Prethodno su patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril i srpski patrijarh Irinej odslužili su pomen u manastiru Rakovica gde su sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle koji je preminuo na današnji dan 2009. godine.

Služenju pomena prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh Irinej i Kiril ukazali su na značaj patrijarha Dimitrija i Pavla koji su, kako su naveli, ostavili dubok trag u crkvi.

Dolazak dva patrijarha pratila su zvona crkve, a građani su se tiskali da uživo vide, slikaju i uzmu njihov blagoslov.

Patrijarh Irinej je u razgovoru sa patrijarhom Kirilom napomenuo da mlađi nisu zapamtili patrijarha Dimitrija, ali da su saznali i čuli za njegovo žitije i brigu za crkvu.

On je istakao i da se patrijarh Pavle kao monah, episkop, a zatim i patrijarh, nije mnogo razlikovao jer je živeo kao monah i u pogledu mišljenja i u pogledu vladanja.

Prema njegovim rečima, patrijarh Pavle imao je veliki ugled i narod je u njega gledao kao u ikonu.

Patrijarhu Kirilu uručena je ikona Belog anđela i portret patrijarha Pavla.

(Tanjug)

 

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …