Home / TEMA DANA / „Politico“: Amerika počinje rat za Balkan..

„Politico“: Amerika počinje rat za Balkan..

Uticajni američki portal „Politico“ objavio je tekst u kojem ocenjuje da Sjedinjene Američke Države otpočinju rat za Balkan i da članstvo Crne Gore u NATO alijansi nije jedini cilj kojem stremi Vašington.

amerika- nato- vojnici- specijalci- komandosi- sad

Poziv Crnoj Gori za učlanjenje u NATO alijansu samo je jedan korak u borbi protiv Rusije za prevlast i uticaj na balkanskom poluostrvu, piše ovaj portal i ističe da SAD u sferu svog uticaja želi, uz Hrvatsku, da pridobije i uključi i Srbiju.

„Politico“ navodi da su u tom cilju visoki američki zvaničnici i predstavnici ovog vojnog saveza nedavno posetili Beograd i Zagreb.

Region Balkana je veoma važan u međunarodnoj areni, navodi se u tekstu.

NATO postepeno osvaja Balkan, kaže za „Politico“ italijanski ambasador pri NATO, Stefano Stefanini.

Stefanini ističe da nije važno da li je reč o balkanskim državama veće ili manje vojne ili političke sile i uticaja, te da svaki vid širenja alijanse na Balkanu predstavlja menjanje odnosa snaga na međunarodnom nivou.

Balkanska kampanja NATO alijanse nije upućena samo na Crnu Goru, već na celokupan region, pa su tako Džon Keri, američki državni sekretar i Jans Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, posetili Beograd i održali sastanak sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, navodi američki portal.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, pokušava da vodi balansiranu politiku, pa je tako dva puta posetio Vašington, ali je bio i u Moskvi, dok je Vladimir Putin, ruski predsednik, bio počasni gost na vojnoj paradi u Beogradu.

nato 1

NATO želi uspostavljanje novih odnosa posle bombardovanja Srbije 1999. godine, a Beograd vodi balansiranu politiku između Istoka i Zapada čuvajući svoj vojni integritet, kaže se u tekstu portala „Politico“.

Ostvarenje ciljeva NATO alijanse na Balkanu su još na dugom štapu i stvar su neke buduće perspektive, ističe se u tekstu, pa zato NATO alijansa i nije još uputila poziv za članstvo zemljama kao što su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina. Postoji mnogo nerešenih pitanja na unutrašnjem političkom nivou u ovim zemljama kao što su političke tenzije na etničkim principima u Bosni i Hercegovini, te sukob Makedonije sa Grčkom koja je članica NATO-a.

Drugi važan aspekt balkanskog širenja NATO alijanse je diversifikacija energetskih sistema u Evropi, što SAD vide kao važan element sopstvene bezbednosti. Hrvatska je na zadatku da Evropu učini energetski nezavisnijom kroz projekat Transjadranskog energetskog toka, odnosno, Hrvatska treba preko ostrva Krk da uspostavi povezivanje Azerbejdžana sa severom Evrope. Ovaj energetski sistem će prolaziti kroz teritoriju Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

(Pravda)

 

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT U DONBASU ĆE OTVORITI VRATA RUSIJI DA UZME POLA UKRAJINE

Ruski vojni ekspert upozorio do čega mogu dovesti provokativne aktivnosti oružanih snaga Ukrajine u Donbasu …