Home / U FOKUSU / Pretnje Rusiji i Iranu: SAD će preduzeti „teške mere“ ako Rusija i Iran blokiraju promenu vlasti u Siriji!

Pretnje Rusiji i Iranu: SAD će preduzeti „teške mere“ ako Rusija i Iran blokiraju promenu vlasti u Siriji!

dzon- keri
Državni sekretar SAD Džon Keri obećao je „teške mere“ ako Rusija i Iran blokiraju promenu vlasti u Siriji i nastave da podržavaju predsednika Bašara el Asada.

On je dodao da rat u Siriji nije moguće prekinuti dok god je Bašar el Asad na vlasti.

„Ako Rusija i Iran nastupe u zajedničkom bloku i omoguće Asadu da prosto osudi proces na neuspeh, znaćemo u kome je problem. U takvom slučaju ćemo imati manje varijanti za delovanje i bićemo prinuđeni da preduzmemo određene teške mere“, rekao je Keri novinarima u Vašingtonu.

Keri je naglasio da SAD „ne mogu sebi da dozvole“ takav razvoj događaja. Prema njegovim rečima, to ugrožava bezbednost SAD i svih zemalja u Evropi.

Prema njegovim rečima, novi sastanak o Siriji će biti održan u decembru u Njujorku.

„Pregovori o Siriji biće održani u Njujorku kasnije ovog meseca“, saopštio je Keri u Vašingtonu.

Sredinom novembra u glavnom gradu Austrije je održana druga runda pregovora „bečke grupe“ o rešavanju sirijske krize.

U pregovorima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Ujedinjenih nacija, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Saudijske Arabije, Turske, Irana i drugih država Bliskog istoka, kao i predstavnici Evropske unije, Lige arapskih država i Organizacije za islamsku saradnju.

Učesnici sastanka su odlučili da pregovori sirijske vlade i opozicije treba da budu održani najkasnije do 1. januara sledeće godine, a tokom narednih 18 meseci u Siriji treba da bude održan referendum o novom ustavu.

(Sputnjik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …