Home / U FOKUSU / Nemačke tajne službe otkrile- Turci igraju dvostruku igru..

Nemačke tajne službe otkrile- Turci igraju dvostruku igru..

Nemačka vojska veruje da Turska „igra dvostruku igru“ u borbi protiv terorista i koristi podatke nemačkih obaveštajaca za svoje interese, prenosi „Sputnjik“.

-

„Špigl“ piše da Nemačka planira da Turskoj prosledi obaveštajne podatke o Siriji i Iraku, ali samo od određenog dela, uprkos činjenicu da su obe zemlje članice NATO-a.

Bundestag je u petak odobrio slanje nemačke vojske (Bundesvera) u borbu protiv terorista u Siriji, a očekuje se da će ta misija trajati do 31. decembra 2016. godine.

Kao deo te misije Nemačka razmatra da stacionira Tornado u bazi NATO u Inciliku u Turskoj. Međutim, Berlin ne veruje Ankari i pretpostavlja da bi Turska mogla da te podatke iskoristi za gađanje položaja Kurda.

„Tačno je, Ankara je koaliciji obezbedila osam F-16 aviona koji učestvuju u zajedničkim napadima protiv Daeša s vremena na vreme. Međutim, Turska u isto vreme sprovodi vazdušne udare protiv kurdskih militanata koji su partneri SAD i koji se takođe bore protiv islamista na severu Iraka i u Siriji“, navodi se u tekstu.

Kako „Špigl“ navodi, nemačka vojska će ograničiti obaveštajne podatke i pažljivo posmatrati da se kojim slučajem njihovi planovi ne iskoriste za napade na Kurde.

„Ova dilema pokazuje koliko su komplikovani odnosi unutar koalicije i kako njeni članovi slede svoje interese pod maskom antiterorističkog rata“, piše „Špigl“.

(Sputnjik)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …