Home / TEMA DANA / Proroković: Amerika sprema destabilizaciju Balkana, evo tačno šta nas očekuje..

Proroković: Amerika sprema destabilizaciju Balkana, evo tačno šta nas očekuje..

prorokovic 2

Direktor beogradskog Centra za strateške alternative Dušan Proroković rekao je Srni da Amerika svoje knjučne potencijale seli sa Bliskog istoka i Evrope ka Pacifiku i Kini, pri čemu nastoji da u regionu Balkana pripremi neki rezervni položaj i umerenu destabilizaciju, kako bi i dalje kontrolisala region.

„Ne shvatam to kao neku ofanzivu Amerike, nego kao pripremu nekog rezervnog položaja. Doktrinom Baraka Obame iz 2012. godine Amerika svoje ključne potencijale seli sa Bliskog istoka i iz Evrope ka Pacifiku. Oni gledaju na Kinu kao na najveći izazov u narednim decenijama“, rekao je Proroković.

On je ocenio da je destabilizaciji regiona prisutna već uveliko, navodeći da je blokirana izgradnja „Južnog toka“, a time i dugoročni ekonomski razvoj.

„Mi ćemo u narednom periodu imati samo niz ekonomskih i socijalnih problema. Mislim da će doći do podgrejavanja i potpirivanja tih međuetničkih i međudržavnih sporova, koji imaju dugu istoriju. Tako da treba očekivati umerenu destabilizaciju“, rekao je Proroković.

On je ocenio da to pripremanje rezervnog položaja jedine svetske supersile na Bliskom istoku i u Evropi neće proći tako što će oni da se spakuju i odu, nego tako što će ovde uzrokovati niz kriza preko kojih će i dalje kontrolisati prostor.

„Sve ovo što se dešava od arapskog proleća preko ukrajinske i migrantske krize, mislim da ima veze sa tim“, rekao je on.

On je ocenio da će se izazivati niz kontrolisanih kriza, koje će delimično kontrolisati SAD, a preko kojih će kreirati politički ambijent i kontrolisati političke procese u regionu.

„Na delu je promena ravnoteže snaga i formiranje multipolarnog sveta, a jedan od znakova da se to dešava pred našim očima je i to što Amerika ne može istovremeno da bude ključni akter i u regionu Atlantika i u regionu Pacifika, pa iz ovog našeg regiona mora delimično da povlači svoje snage“, kaže Proroković.

On je istakao da bi američki analitičari želeli da Amerika nastavi da bude jedina supersila, a ako već ne može da ovim regionom upravlja, onda da ga destabilizuje do te mere da niko drugi ne može njime da upravlja.

„Ali, druge velike sile imaju svoje interese, tako da ćemo videti kako će se stvari odvijati od tog sučeljavanja njihovih kapaciteta“, rekao je on.

Što se tiče Evrope i američke politike, Proroković ne predviđa da će ključ sukoba biti između Rusije i Amerike, nego da će se odigrati unutar EU.

„EU mora da se opredeli – da li je samostalan geopolitički igrač ili je samo sredstvo u američkim rukama“, istakao je Proroković.

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …