Home / TEMA DANA / POSLEDNJI ULTIMATUM KINI PRED RAT!

POSLEDNJI ULTIMATUM KINI PRED RAT!

Predstojeći sastanak Donalda Trampa s kineskim predsednikom Ksi Đinpingom u Buenos Airesu će najverovatnije biti poslednja prilika za normalizaciju odnosa Kine sa Sjedinjenim Državama, rekao je američki potpredsednik Mike Pence, piše The Washington Post a prenosi logicno.com.

Ako Peking ne ispuni brojne zahteve američke strane, mogao bi se razbuktati Hladni rat između dveju supersila, a Vašington sigurno neće odustati.

Ubrzo će se Donald Trump i Xi Jinping sastati u Argentini, javlja The Washington Post. Ovaj događaj je od posebne važnosti zbog rastućih napetosti u odnosima dveju supersila.

Američki potpredsednik Majk Pens je rekao da Kina mora radikalno promeniti svoje ponašanje, ako Peking želi izbeći Hladni rat s Vašingtonom i njegovim saveznicima.

Prošle nedelje je u Singapuru otvoren samit skupine ASEAN, na kojem je Majk Pens predstavljao Sjedinjene Države. Učesnici sastanka se najviše brinu o tome hoće li dugoročno trajati sukob između Kine i Sjedinjenih Država, piše američki list.

The Washington Post podseća da će američki potpredsednik dalje ići na sastanak skupine APEC u Papui Novoj Gvineji, gde će takođe prisustvovati i kineski predsednik, ali bilateralni susret na marginama skupa između Si Đinpinga i američkog potpredsednika nije zakazan.

Majk Pens je izjavio “kako je američka strana spremna za dogovor sa Si Đinpingom u Argentini, ali samo pod uslovom da Peking dramatično promeni svoj gospodarski, vojni i politički kurs”.

Prema američkom potpredsedniku, Kina će u Buenos Airesu imati najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

“Želimo biti sigurni da će Kina razumeti naš stav i spremnost za delovanje i doći ćemo u Argentinu s konkretnim predlozima”, rekao je američki potpredsednik i potvrdio popis zahteva koji će biti uručen Pekingu, koji uključuje prestanak ilegalnog prenosa tehnologije, otvaranje punog pristupa kineskom tržištu, poštivanje međunarodnih pravila i normi, te neuplitanje Komunističke partije Kine u politiku zapadnih zemalja.

Pens je siguran da je američka privreda bolje pripremljena za potencijalnu eskalaciju napetosti, dok Kinezi za takvo što nemaju dovoljno sigurnosnih granica, piše The Washington Post.

Pre posete Singapuru, američki je potpredsednik posetio Tokio, gde se sastao s premijerom Šinzom Abeom, koji se ranije u Pekingu sastao sa Si Đinpingom. Nakon razgovora, Pens je rekao da je novi pristup Kine u odnosima s Japanom znak da je Kina čula američka upozorenja.

“Napuštam Japan, više nego ikada siguran da nas je Kina čula. Svjesni su stava naše uprave”, izjavio je Pence.

The Washington Post napominje da je glavni cilj azijske turneje američkog potpredsjednika uvjeriti zemlje regije da im Sjedinjene Države mogu ponuditi profitabilnu alternativu kineskom megaprojektu “Jedan pojas – Jedan put”.

Pence se istovremeno u svojoj retorici nije usredotočio na kritiziranje nedostataka kineskog projekta, već je pokušavao uvjeriti azijske partnere da Sjedinjene Države imaju bolje razumijevanje o onome što je potrebno za regije.

Američki list prenosi kako su se Sjedinjene Države i Japan već dogovorili o suradnji u području civilne nuklearne energije i oko projekata za prirodni ukapljeni plin.

Mike Pence je u svojoj izjavi zajamčio kako se SAD neće povući i neće izbjeći sukobe, čak i ako Kina ne ispuni američke zahtjeve i dođe do takve situacije.

(The Washington Post)

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …