Home / TEMA DANA / PREOKRET VEKA: Tramp je svog saveznika ostavio na cedilu- Sada iz njegovih leđa RASTE SAVEZ koji će ga skupo koštati..

PREOKRET VEKA: Tramp je svog saveznika ostavio na cedilu- Sada iz njegovih leđa RASTE SAVEZ koji će ga skupo koštati..

Odluka Vašingtona da se povuče iz Trans-Pacifičkog partnerstva (TPP) dovela je mnoge japanske kompanije u neizvesnost, koje traže izlaz iz političkog ćorsokaka nove administracije Donalda Trampa.
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Jedna od opcija koju razmatraju je prelazak na nova tržišta, naročito na Kinu, sa nižim rizicima i većim kapacitetima.

Prema studiji kineske trgovinske i industrijske komore, krajem 2016. godine 40,1 odsto od 8.852 japanskih kompanija izjavilo je da razmišlja o proširenju svog poslovanja u Kinu. Godinu dana ranije za tu opciju bilo je 38,1 odsto. Samo 7,1 odsto kompanija želi da napusti kinesko tržište, u odnosu na 10,6 odsto u prethodnoj godini.

Ovo je prvi put od 2001. godine da se vidi porast optimizma japanskih kompanija prema Kini, kada su odnosi između Pekinga i Tokija dosegli najnižu tačku zbog teritorijalnog spora. Prema rečima Ekaterine Arapove, stručnjaka u Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, akcije japanskih preduzeća su logične.

– Trenutno je njihov prioritet pronalaženje tržišta sa visokim kapacitetom i velikim potencijalom potrošnje, jer nakon povlačenja SAD iz TPP-a traže alternativu. U ovom kontekstu, Kina izgleda kao savršen kandidat, i očekuje se da će japanske kompanije ozbiljno povećati svoje prisustvo tamo – rekla je Arapova u intervjuu, prenosi „Sputnik“.

Arapova je takođe ukazala da, trenutno, japanska privreda ima manji potencijal za rast nego ekonomije zemalja u razvoju poput jugoistočne Azije. Japan više nije tehnološki region u regionu, a ovu ulogu preuzima Kina. Štaviše, Kina je lider u investicijama.

Kao rezultat toga, japanske kompanije vide kinesko tržište kao šansu da ojačaju svoje pozicije.

Povećanje interesovanja japanskih kompanija za vođenje poslova u Kini usklađeno je sa aktuelnim trendovima u bilateralnim odnosima između Pekinga i Tokija, kaže Liu Iing, finansijski stručnjak na Renmin univerzitetu u Kini.

– „Zima je u politici, ali to je leto u ekonomiji“, tako se sadašnji odnosi između Kine i Japana mogu opisati. Peking i Tokio imaju intenzivne trgovinske i ekonomske veze, a Kina i Japan imaju svoje prednosti i mogu ih dalje potisnuti zahvaljujući ekonomskim vezama, posebno u energetskim i trgovinskim kontaktima – rekao je Liu za Sputnik Kina.

Kinesko tržište ima ogroman potencijal i nijedna zemlja to ne može da ignoriše.

– Kina je najveći trgovinski partner za 130 zemalja sveta, a tržište ima ogromne potrošačke kapacitete. Kina sprovodi i projekat „Put svile“, a mnoge zemlje širom sveta žele da sarađuju sa njom – rekao je on.

Liu je takođe zaključio da će povećanje prisustva japanskih kompanija na kineskom tržištu biti pozitivno za tendencije regionalne integracije.

– Možda bi ovo moglo da pomogne oživljavanju pregovora o slobodnoj trgovinskoj zoni između Kine, Japana i Južne Koreje. Japan je zainteresovan za regionalnu ekonomsku integraciju, a istovremeno japanska ekonomija nastoji da ostane blizu liberalizacije u nekim tačkama. Zato je teško predvideti koliko će se brzo razvijati ti pregovori – zaključio je stručnjak.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …