Home / U FOKUSU / CRNE PROGNOZE: Nova SVETSKA EKONOMSKA KRIZA je na pomolu i preti da bude GORA OD PRETHODNE

CRNE PROGNOZE: Nova SVETSKA EKONOMSKA KRIZA je na pomolu i preti da bude GORA OD PRETHODNE

novac-dolar-kriza

 Nova globalna ekonomska kriza rađa se u ekonomijama u razvoju i mogla bi da bude gora od prethodne, upozoravaju stručnjaci.

Tržišta u razvoju, kao što je kinesko, pokazuju iste signale da se njihove ekonomije „pregrejavaju“ kao što se to desilo u Velikoj Britaniji i SAD pre velike finansijske krize 2008. godine, pokazuje godišnji izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Klaudio Borio, čelnik monetarnog i ekonomskog odeljenja u BIS rekao je da bi nova recesija mogla da „dođe sa osvetom“ i da bi na kraju mogla da više liči na „finansijski bum koji je pošao naopako“.

Banke za međunarodna poravnanja koja je poznata i kao centralna banka za centralne banke upozorava na nove nevolje koje prete svetskoj ekonomiji.

Ona predviđa da će centralne banke biti primorane da povećaju kamatne rate nakon što su godinama bile na rekordno niskom nivou, kako bi se borile sa inflacijom koja bi „ugušila“ rast.

Grupa upozorava na pretnju izazvanu rastom duga u državama kao što je Kina i na porast protekcionizma kao što je ona u SAD pod Donaldom Trampom.

Kineski korporativni dug se gotovo udvostručio od 2007. godine i sada dostiže 166 odsto BDP-a, dok je dug domaćinstava porastao do 44 odsto BDP prošle godine.

Američka bonitetna agencija „Mudiz“ je u maju prvi put od 1989. godine snizila kreditni rejting Kine sa A1 na Aa3, procenjujući da druga privreda sveta – nakon godina silovitog ekonomskog rasta – ulazi u period usporavanja, bujanja dugova i opšteg finansijskog slabljenja, i to uprkos zdušnim postkriznim reformskim naporima Pekinga.

Po najnovijoj prognozi „Mudiza“, Kina će do kraja decenije osetno usporiti privredni rast: sa 10,6 odsto 2010. godine i današnjih oko 6,5 odsto na pet odsto za dve i po godine. Privredno kočenje Kine, po „Mudizu“, biće izazvano smanjenjem investicija, demografskom osekom radno sposobnog stanovništva i produženim padom produktivnosti.

Američka bonitetna agencija ubeđena je istovremeno da će ukupni neizmireni dug Kine samo nastaviti da raste u doglednoj budućnosti.

Svetska ekonomija se još uvek oporavlja od finansijske krize i krize evra koja je usledila.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …