Home / IZA KULISA / POČELA BORBA ZA BALKAN- PUTIN POSLAO KGB-ovu „NEMAN“ sa POSEBNIM ZADATAKOM

POČELA BORBA ZA BALKAN- PUTIN POSLAO KGB-ovu „NEMAN“ sa POSEBNIM ZADATAKOM

Novo zaduženje Putinovog prijatelja iz KGB dana Nikolaja Petruševa na mestu specijalca za Balkan ruska je reakcija na širenje NATO i EU i najava nove ofanzive, smatraju analitičari.

patrusev

Rusija nema vremena za gubljenje: Petrušev je pokazatelj da Kremlj želi čvršći pristup balkanskim zemljama – naročito Srbiji, koja je možda i poslednje njihovo (kakvo-takvo) utočište.

Kako NATO priključuje sve više balkanskih zemalja, SAD revitalizuju svoju ulogu, a Evropska unija se aktivnije uključuje u delovanje na Balkanskom poluostrvu, tako i ruska politika postaje čvršća, smatra Dragan Đukanović, potpredsednik Instituta za međunarodnu politiku.

– U tome se Rusija ponaša kao svaka velika sila. Videćemo koliko će moći da urade sada kad je i Makedonija na ubrzanom putu ka NATO, a u BiH su stvari na stendbaju. Rusko delovanje je uvek isto: važno im je samo da što manje država uđe u NATO, a što se Srbije tiče – bitno im je da istrajemo na principu vojne neutralnosti – kaže Đukanović.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je ovo idealan trenutak za Rusiju da pojača svoje prisustvo.

– Sada imaju jači uticaj nego ikada, i u parlamentu, ali i u vladi. Jer, pozicija Ivice Dačića je jača, a tu je i kancelarija bivšeg predsednika Nikolića koja legalizuje, institucionalizuje te posebne relacije sa Rusijom. Oni su, takođe, ovih dana jasno poručili da ako Srbija uđe u EU – više nije strateški partner. Dakle, Rusi nameravaju da se bore i protiv ulaska Srbije u Uniju – kaže ovaj politički analitičar.

Janjić, ipak, nije siguran šta bi Rusi mogli da ponude Srbiji.

– Mogu da zaigraju na ono što imaju, a to je pre svega veliki novac koji su dali političarima i nevladinim organizacijama. Naravno, oni računaju i na javno mnjenje, za koje smatraju da je na strani Rusije. Ove godine Srbija će morati da se odluči: EU ili Rusija, nema više prostora za manevar – kaže Janjić.

Postavljanje Petruševa definitivno govori u prilog tezi da se situacija zaoštrava. „Soko iz Kremlja“, obaveštajac od karijere i bliski saradnik ruskog predsednika, šef ruskog bezbednosnog saveta, poznat po vatrenom nacionalizmu, zavereničkom pogledu na svet i velikom iskustvu u špijuniranju – ovo je profil novog ruskog specijalca za Balkan.

Uključivanje bivšeg špijuna ukazuje na tvrdokorniji pristup regionu, smatra i renomirani portal „Politiko“.

– Njegova ideološka pozicija sasvim je jasna: najpoznatiji je kao kreator aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine, a zapažene su i njegove izjave u kojima oštro kritikuje američki pritisak na Rusiju, „agresivno” ponašanje NATO, spoljnu politiku EU, a upozorava i na uspon nacizma u istočnoj Evropi – piše ovaj portal.

U susret optužbama za učešće ruskih špijuna u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, Petrušev je, podseća „Politiko“, požurio u Srbiju da smiri strasti, što su ruske vlasti ipak energično demantovale.

Ruski ciljevi na Balkanu

1. Zaustaviti dalje širenje NATO alijanse: nakon prijema Crne Gore, samo su Makedonija, BiH i samoproglašeno Kosovo van nje.

2. Usporiti proces širenja EU na Balkanu, jer bi usklađivanje spoljne politike značilo uvođenje sankcija Rusiji.

3. Da se otvaranjem centara poput onog u Nišu pojača prisustvo ruskih obaveštajnih snaga u zemljama Balkana.

4. Da se uticanjem na javno mnjenje – putem medija ali i političara – pojača ruska propaganda, pa s tim i simpatije prema ovoj zemlji.

5. Da se investicijama, poput onih u sferi energetike, stvori ekonomska zavisnost zemalja, i na taj način one zadrže u sferi uticaja Rusije.

Petrušev je reakcija na Hojta Jia

Nova nezvanična funkcija Nikolaja Petruševa mogla bi biti i ruska reakcija na imenovanje Hojta Brajana Jia – Trampovog čoveka na Balkanu.

Iako njegova zvanična funkcija pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju ne zvuči impozantno, Ji je u diplomatskim krugovima poznat kao specijalac za „krizni menadžment“: gde god se pojavio politički požar – kao u Makedoniji i Albaniji – Ji je situaciju smirivao, odnosno rešavao u korist SAD.

Činjenica je i da je jedan od retkih koji je preživeo Trampovu čistku među nosiocima spoljne politike. Poznat je kao „mirođija u svakoj čorbi“, „mađioničar“, „krizni operativac“ i pravi je takmac Petruševu. Ostaje da se vidi šta će povećano interesovanje sila doneti Balkanu.

(Agencije)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …