Home / IZA KULISA / POČELA BORBA ZA BALKAN- PUTIN POSLAO KGB-ovu „NEMAN“ sa POSEBNIM ZADATAKOM

POČELA BORBA ZA BALKAN- PUTIN POSLAO KGB-ovu „NEMAN“ sa POSEBNIM ZADATAKOM

Novo zaduženje Putinovog prijatelja iz KGB dana Nikolaja Petruševa na mestu specijalca za Balkan ruska je reakcija na širenje NATO i EU i najava nove ofanzive, smatraju analitičari.

patrusev

Rusija nema vremena za gubljenje: Petrušev je pokazatelj da Kremlj želi čvršći pristup balkanskim zemljama – naročito Srbiji, koja je možda i poslednje njihovo (kakvo-takvo) utočište.

Kako NATO priključuje sve više balkanskih zemalja, SAD revitalizuju svoju ulogu, a Evropska unija se aktivnije uključuje u delovanje na Balkanskom poluostrvu, tako i ruska politika postaje čvršća, smatra Dragan Đukanović, potpredsednik Instituta za međunarodnu politiku.

– U tome se Rusija ponaša kao svaka velika sila. Videćemo koliko će moći da urade sada kad je i Makedonija na ubrzanom putu ka NATO, a u BiH su stvari na stendbaju. Rusko delovanje je uvek isto: važno im je samo da što manje država uđe u NATO, a što se Srbije tiče – bitno im je da istrajemo na principu vojne neutralnosti – kaže Đukanović.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je ovo idealan trenutak za Rusiju da pojača svoje prisustvo.

– Sada imaju jači uticaj nego ikada, i u parlamentu, ali i u vladi. Jer, pozicija Ivice Dačića je jača, a tu je i kancelarija bivšeg predsednika Nikolića koja legalizuje, institucionalizuje te posebne relacije sa Rusijom. Oni su, takođe, ovih dana jasno poručili da ako Srbija uđe u EU – više nije strateški partner. Dakle, Rusi nameravaju da se bore i protiv ulaska Srbije u Uniju – kaže ovaj politički analitičar.

Janjić, ipak, nije siguran šta bi Rusi mogli da ponude Srbiji.

– Mogu da zaigraju na ono što imaju, a to je pre svega veliki novac koji su dali političarima i nevladinim organizacijama. Naravno, oni računaju i na javno mnjenje, za koje smatraju da je na strani Rusije. Ove godine Srbija će morati da se odluči: EU ili Rusija, nema više prostora za manevar – kaže Janjić.

Postavljanje Petruševa definitivno govori u prilog tezi da se situacija zaoštrava. „Soko iz Kremlja“, obaveštajac od karijere i bliski saradnik ruskog predsednika, šef ruskog bezbednosnog saveta, poznat po vatrenom nacionalizmu, zavereničkom pogledu na svet i velikom iskustvu u špijuniranju – ovo je profil novog ruskog specijalca za Balkan.

Uključivanje bivšeg špijuna ukazuje na tvrdokorniji pristup regionu, smatra i renomirani portal „Politiko“.

– Njegova ideološka pozicija sasvim je jasna: najpoznatiji je kao kreator aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine, a zapažene su i njegove izjave u kojima oštro kritikuje američki pritisak na Rusiju, „agresivno” ponašanje NATO, spoljnu politiku EU, a upozorava i na uspon nacizma u istočnoj Evropi – piše ovaj portal.

U susret optužbama za učešće ruskih špijuna u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, Petrušev je, podseća „Politiko“, požurio u Srbiju da smiri strasti, što su ruske vlasti ipak energično demantovale.

Ruski ciljevi na Balkanu

1. Zaustaviti dalje širenje NATO alijanse: nakon prijema Crne Gore, samo su Makedonija, BiH i samoproglašeno Kosovo van nje.

2. Usporiti proces širenja EU na Balkanu, jer bi usklađivanje spoljne politike značilo uvođenje sankcija Rusiji.

3. Da se otvaranjem centara poput onog u Nišu pojača prisustvo ruskih obaveštajnih snaga u zemljama Balkana.

4. Da se uticanjem na javno mnjenje – putem medija ali i političara – pojača ruska propaganda, pa s tim i simpatije prema ovoj zemlji.

5. Da se investicijama, poput onih u sferi energetike, stvori ekonomska zavisnost zemalja, i na taj način one zadrže u sferi uticaja Rusije.

Petrušev je reakcija na Hojta Jia

Nova nezvanična funkcija Nikolaja Petruševa mogla bi biti i ruska reakcija na imenovanje Hojta Brajana Jia – Trampovog čoveka na Balkanu.

Iako njegova zvanična funkcija pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju ne zvuči impozantno, Ji je u diplomatskim krugovima poznat kao specijalac za „krizni menadžment“: gde god se pojavio politički požar – kao u Makedoniji i Albaniji – Ji je situaciju smirivao, odnosno rešavao u korist SAD.

Činjenica je i da je jedan od retkih koji je preživeo Trampovu čistku među nosiocima spoljne politike. Poznat je kao „mirođija u svakoj čorbi“, „mađioničar“, „krizni operativac“ i pravi je takmac Petruševu. Ostaje da se vidi šta će povećano interesovanje sila doneti Balkanu.

(Agencije)

Check Also

BOL KOJU OVA SLIKA NOSI SVAKI SRBIN MORA DA ZNA

Sva muka kroz koju je prošao srpski narod u Drugom svetskom ratu, bežeći od ustaškog noža …