Home / TEMA DANA / PRETI TEŠKA RECESIJA I HAOS: TRAMP NAJAVIO SLABLJENJE DOLARA! ŠTA SE TO SPREMA?
Foto: Tanjug / AP

PRETI TEŠKA RECESIJA I HAOS: TRAMP NAJAVIO SLABLJENJE DOLARA! ŠTA SE TO SPREMA?

Donald Tramp je izjavio da je moguće da će Sjedinjene Države istupiti iz Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pritom je naglasio da u STO „već znaju da im nije sigruno tlo po nogama“:

„Mi ćemo istupiti iz te organizacije ako nam bude neophodno da to učinimo. Uprkos tome što su SAD, otkako sam postao predsednik, počele da dobijaju većinu sporova u STO“.

Američki predsednik je 26. jula dao nalog nadležnim resorima svoje administracije da „izuče mogućnost reformisanja STO jer status nekih zemalja nije u skladu sa njenim zahtevima“.

Evropska unija je objavila da razmatra mogućnost uspostavljanja „alternativne arbitraže“ ukoliko SAD nastave da ometaju funkcionisanje te organizacije.

Tramp je takođe ocenio da „preterano skupi dolar smanjuje konkurentnost američkih kompanija“. Za to je ponovo optužio Sistem federalnih rezervi (centralnu banku SAD).

Analitičari smatraju da Tramp „ima dovoljno instrumenata da obori kurs nacionalne valute“.

Tramp odavno iskazuje nezadovoljstvo kursom dolara i smatra ga krivcem što je spoljnotrgovinski deficit SAD dostigao $621 milijardu.

Na tu temu je rekao: „Treba mi jak dolar, ali ne toliko jak da ne možemo normalno razvijati biznis sa drugim zemljama“.

Predsednik SAD smatra da Sistem federalnih rezervi gubi bitku sa Centralnom bankom Kine, a da to podriva konkurentnost američkih kompanija.

Analitičari holandske finansijske grupe ING opisali su nekoliko scenarija za koje bi se Tramp mogao odlučiti, uključujući direktnu prodaju dolara iz Fonda stabilizacije valutnih kurseva (ESF) i kupovinu evra i jene i drugih najvažnijih valuta.

Holanđani ukazuju da je taj fond mali (samo 22 milijarde dolara) i da njegovo `ispumpavanje` može biti nedovoljno.

Ekspert ING Viradž Patel smatra da Tramp – da bi zaobišao Kongres SAD – može proglasiti neku vrstu vanredne situacije. Još konkretnije, da može zamišljenu valutnu operaciju usmerenu na slabljenje dolara proglasiti „vanredno neophodnom“ i tako prisiliti Sistem federalnih rezervi da proda dolare sa svog računa.

Namerno slabljenje dolara može Trampu i SAD stvoriti i nemale probleme.

To bi, pre svega, bio udar na status dolara kao svetske rezervne valute, pa bi krenula i rasprodaja američkih državnih obveznica. A stranci ih drže u vrednosti šest triliona dolara. Za tim bi mogla uslediti ekonomska recesija.

Bank of America (BofA) – koja je jedna od najznačajnijih u SAD – još u junu je upozorila da Trmp može poći na devalvaciju dolara.

Ova banka smatra da je dolar precenjen 13 odsto i da tramp njegovo slabljenje može početi pod parolama o „stabilizovanju nacionalne ekonomije“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …