Home / IZA KULISA / KLETVA RUSKOG CARA: 152 GODINE NAKON PRODAJE, ALJASKA TONE U MORE -SJEDINJENE DRŽAVE U PANICI

KLETVA RUSKOG CARA: 152 GODINE NAKON PRODAJE, ALJASKA TONE U MORE -SJEDINJENE DRŽAVE U PANICI

Od 213 naselja Aljaske 184 bi moglo da bude potopljeno, a 20 je potrebno hitno preseliti.

Pre 150 godina Rusko Carstvo je Americi predalo Aljasku. Danas se najsevernija i najveća država SAD-a nezaustavljivo smanjuje. Zbog promene klime desetine naselja Aljaske će se tokom narednih godina naći pod vodom, prenose Novie Izvestia i Kommersant.

Od 213 naselja Aljaske 184 bi moglo da bude potopljeno, a 20 je potrebno hitno preseliti. Njutok će prvi potonuti. 400 stanovnika ovog naselja živi između Beringovog mora i dve reke.

Večiti led se topi i nivo okeana raste, pa se njihov komad zemlje postupno pretvara u močvaru. Sada se po naselju može kretati samo po posebnim drvenim platformama. U more svake godine odlazi 30 metara obale.

Stanovnici Njutoka su starosedioci naroda Jupik, građani SAD-a, prve “klimatske” izbeglice na Aljasci. Oni postupno grade novo selo 14 kilometara dalje od mesta gde su njihovi preci živeli hiljadama godina.

Novo naselje će se zvati Mertarvik, što na jeziku jupik znači “mesto skupljanja vode”. Tamo se stiže samo čamcem. To je uzvišenje u beskrajnoj tundri.

Za sada je podignuto samo sedam kuća. Kako bi se u celini izgradilo novo naselje sa školom, aerodromom (on je neophodan, jer je jedino sredstvo prometa koje povezuje naselje sa centralnim delom SAD-a), elektranom, vodotornjem, potrebno je preko 100 miliona dolara.

Vlasti Aljaske traže novac. Njutok je tražio od Obamine administracije da izdvoji sredstva preko Federalne agencije za vanredne situacije ali to je odbijeno.

(hr.rbth.com)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …