Home / TEMA DANA / PROJEKAT SAD “MAČ ARMAGEDONA”

PROJEKAT SAD “MAČ ARMAGEDONA”

Sjedinjene Države nameravaju da u potpunosti promene čitav arsenal interkontinentalnih balističkih projektila, i napuste LGM-30G “Minuteman III”, koji je ušao u upotrebu 70-ih godina prošlog veka.

Prema kolumnisti popularne mehanike Kajlu Mizokamiju, Pentagon namerava da se osloni na rakete za strateško odvraćanje na zemlji (GBSD). U SAD-u, ovaj projekat je već dobio zvučno ime “Svord of Armageddon”.

Očekuje se da će “Armagedonski mač” postati ključna komponenta američke nuklearne trijade.

Impresivan je i iznos koji Amerikanci nameravaju da potroše na poboljšanje ove rakete – oko 61 milijardu dolara. Zanimljivo je da je najmanje šest milijardi dolara izdvojeno samo za izbor optimalne “GBSD” konfiguracije.

Međutim, ovako impresivni troškovi stvaraju probleme na putu implementacije ambicioznog projekta, jer ne odobravaju svi razvoj takvog skupog projekta, tražeći da se za modernizaciju postojećeg arsenala potroši mnogo skromniji iznos.

Stručnjaci kompanije “Northrop Grumman” rade na stvaranju te rakete. Jedinstvenost novine neće biti samo u aktivnoj upotrebi digitalnih tehnologija, koje bi trebalo da značajno povećaju efikasnost rakete, već i u sposobnosti projektila da za nekoliko minuta stigne do bilo koje tačke na planeti.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …