Home / TEMA DANA / PUKLA TIKVA- IZNENAĐENJE NA IZBORIMA: Tomislav Nikolić vodi opoziciju protiv Vučića?!

PUKLA TIKVA- IZNENAĐENJE NA IZBORIMA: Tomislav Nikolić vodi opoziciju protiv Vučića?!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić planira da se kandiduje na predsedničkim izborima, čak i ako mu podršku ne pruži Srpska napredna stranka. U tom slučaju će na izbore izaći kao kandidat grupe građana, saznaje „Alo“.
nikolic- vucicPrema saznanjima lista, Nikolić je sve bliži donošenju odluke da kao kandidat grupe građana izađe na predsedničke izbore sledeće godine i tako izađe na crtu svima, čak i kandidatu Srpske napredne stranke.

– Nikoliću smeta što se naprednjaci još ne izjašnjavaju o njegovoj kandidaturi, a i boli ga to što je često bio ostavljen da se sam brani kada su ga mediji napadali i što niko iz stranke tada nije stao na njegovu stranu – kaže za list dobro obavešteni izvor.

Prema njegovim rečima, predsednik je spreman da se „u inat kandiduje i pobedi na predsedničkim izborima, kako bi svima stavio do znanja da je i dalje važna ličnost na srpskoj političkoj sceni“.

S druge strane, izvori „Alo““ bliski SNS-u tvrde da bi Nikolić, suočen sa istraživanjima javnog mnenja koja mu uopšte ne idu naruku, možda i pristao da odustane od kandidature za predsednika kada ne bi bilo njegovog okruženja, kome ta funkcija izgleda treba više nego samom Nikoliću.

– U protekle četiri godine pod predsednikove skute se sakrilo mnogo onih koji uživaju velike privilegije zahvaljujući njemu. Za njih je Tomin opstanak na funkciji pitanje života i smrti, a njegov odlazak bi doživeli kao brodolom – tvrdi izvor.

Vučić neće podržati Tomu

Politički analitičar Branko Radun kaže za „Alo!“ da je sve realnije da Aleksandar Vučić ne podrži Tomislava Nikolića u trci za predsednika.

– Kako stvari sada stoje, te podrške neće biti i u tom slučaju aktuelnom šefu države biće veoma teško. Ipak, za takve izbore potrebna je jaka stranačka infrastruktura i mašinerija koju u ovom momentu ima SNS, a Nikolić bi u tom slučaju bio prepušten sam sebi i ostvario bi loš rezultat – kaže on.

Nikolić žali što ga neće SNS

Sam Nikolić je u nekoliko intervjua rekao da očekuje da ga SNS podrži i da će mu biti žao ukoliko do te podrške ne dođe. U Predsedništvu Srbije nisu želeli da prokomentarišu saznanja lista „Alo“ i to da li će šef države i u slučaju da izostane podrška SNS-a trčati trku za novi mandat na Andrićevom vencu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić bi na predstojećim izborima mogao da bude kandidat ujedinjene opozicije Srbije ili da ga kandiduje Centar za kulturnu dekontaminaciju, jer drugačije ne ide, kaže Nebojša Krstić, bivši savetnik Borisa Tadića.

Politički analitičar i nekadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića kaže da je gotovo sigurno da će Tomislav Nikolić ostati bez podrške Srpske napredne stranke i premijera Aleksandra Vučića za kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, kao i da će morati da potraži nove saveznike u borbi za drugi mandat na Andrićevom vencu.

– Ako bismo analizirali delovanje Tomislava Nikolića na mestu predsednika, došli bismo do zaključka da bi on na sledećim izborima 2017. godine bio najjači kandidat ujedinjene opozicije Srbije – kaže Krstić.

On, međutim ističe da “ne poznaje dovoljno Tomislava Nikolića” i da ne bi sa sigurnošću mogao da tvrdi da će se aktuelni šef države osmeliti da zaista izađe na crtu Aleksandru Vučiću i naprednjačkom kandidatu.

Prema njegovim rečima, Tomislav Nikolić “ne treba da brine” ako ne bude kandidat ujedinjene opozicije Srbije jer bi mogao da bude predstavnik Centra za kulturnu dekontaminaciju u izbornoj trci za predsednika Srbije.

Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju nije odgovarala na poruke i pozive kako bi prokomentarisala Krstićevu izjavu da bi Tomislav Nikolić mogao da bude njihov kandidat za predsednika Srbije. Ipak, kako se saznaje iz CZKD, ovakav predlog ih je nasmejao i oraspoložio.

U kabinetu predsednika Srbije nisu bili voljni da komentarišu izjave Nebojše Krstića, a umesto odgovora na pitanje dobijene su kritike zbog, kako kažu, orkestriranog i sveobuhvatnog medijskog napada na Tomislava Nikolića i njegovu porodicu.

Ako su mu ovo protivkandidati, pobeđuje sigurno

Kako je već pisano, predsednik Srbije na dobrom je putu da prelomi i da odluči da izađe sam na izbore za predsednika, očigledno ljut što se još niko iz Srpske napredne stranke ne izjašnjava o podršci njegovoj kandidaturi.

Kao eventualni rivali Tomislava Nikolića u predsedničkoj trci su Vojislav Šešelj, Rasim LJajić, Boris Tadić, Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Saša Mirković, Saša Janković i Vuk Jeremić, ukoliko ostane bez funkcije u Ujedinjenim nacijama.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …