Home / U FOKUSU / TEŽAK ŠOK ZA SAD: Snouden objavio da su Ruski vojni hakeri upali u najčuvaniji špijunski sistem na svetu

TEŽAK ŠOK ZA SAD: Snouden objavio da su Ruski vojni hakeri upali u najčuvaniji špijunski sistem na svetu

snouden1Edvard Snouden je ušao u istoriju kao čovek koji je „skinuo do gaća“ američku elektronsku špijunažu i njen mozak, Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA).

Zato za njegova nova otkrića i procene imaju „velike uši“ u celom svetu, uključujući i njegove rodne Sjedinjene Države.

A upravo je Snouden, koji je dobio politički azil u Rusiji, ukazao da je hakerski upad na servere elitne hakerske grupe Equation Group, koja radi za NSA, „sastavni deo gopolitičke konfrontacije između SAD i Rusije.

Kako prenosi Business Insider, hakerska grupa Shadow Brokers preuzela je na sebe odgovornost za upad u zatvoreni sistem Equation Group, koji je ona dotad smatrala neprobojnim. Čak je postavila na internet veći broj fajlova kojih se domogla.

Neki eksperti za sajber-bezbednost odmah su objavili da su ti fajlovi autentični, ali su priznali – da ne znaju ko stoji iza Shadow Brokers. To im je objasnio Snouden.

Izjavio je da Shadow Brokers „deluje po nalozima ruskih tajnih službi“.

Pritom je naveo da ta hakerska grupa nije „probila zaštitu servera američke elektronske špijunaže, već jednog od servera koje je koristila Equation Group. Snouden je istovremeno odgovorio i na pitanje koje je sam sebi postavio: zbog čega je sve izvedeno?

„To niko ne može da zna, ali ja podozrevam da se tu pre radilo o diplomatiji nego o špijunaži. Drugim rečima: da je upad povezan sa upadom u kompjutersku mrežu Demokratske partije SAD. Moguće je da se htelo pokazati da svako dovoljno vešt može dokazati da su Sjedinjene Države umešane u sve sajber-napade koji su bili organizovani sa `zaraženog` servera“.

Snouden je posebno naglasio: „Sve ovo može imati ozbiljne spoljnopolitičke posledice… Indirektni dokazi i zdrav razum navode na zaključak da je odgovornost za upad na server Equation Group n Rusiji“.

Snoudenove reči Business Insider je protumačio ovako: Rusija je upozorila Sjedinjene Države– ako Vašington na nju svali krivicu za upad u kompjuterski sistem Demokratske partije – da će se osvetiti tako što će omogućiti „curenje“ potencijalno opasnih informacija o sajber-špijunskim operacijama Sjedinjenih Država po celom svetu.

(Fakti)

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …