Home / TEMA DANA / PUTINOV BLICKRIG: POČELA DRUGA FAZA RUSKOG UDARA U UKRAJINI! OVO SE DEŠAVA..

PUTINOV BLICKRIG: POČELA DRUGA FAZA RUSKOG UDARA U UKRAJINI! OVO SE DEŠAVA..

Portparol Ministarstva odbrane RF – general-major Igor Konašenkov –izjavio je da su ruske Oružane snage tokom specijalne operacije u Ukrajini, oborile pet borbenih aviona, jedan helikopter i pet dronova.

Prema njegovim rečima, uništile su i 18 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, sedam višecevnih raketnih bacača, 41 specijalno vojno vozilo i pet borbenih čamaca.

Konašenkov je precizirao da je tokom specijalne operacije van snage stavljeno 118 vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine. Po strukturi: 11 vojnih aerodroma, 13 komandnih mesta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, 14 protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Osa i 36 radarskih stanica.

Bivši ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Igor Girkin (Strelkov) prvi dan borbenih dejstava je ovako prokomentarisao:

„Ofanziva je bila neočekivana za Ukre. Raketniim udarima postignuta je potpuna vazdušna prevlast ruske avijacije, a na moru – ruske mornarice.

Na jugu su Oružane snage Ruske Federacije nakon artiljerijske i raketne pripreme krenule u ofanzivu sa Krimske prevlake na sever, uz podršku pomorskog desanta u rejonu Geničeska i taktičkih helikopterskih desanta na Herson i Novu Kahovku.

Front Oružanih snaga Ukrajine se odmah srušio, na jugu u stvari više i ne postoji. Od Hersona do Nove Kahovke, dakle – donji tok Dnjepra – pod kontrolom je Oružanih snaga Ruske Federacije. Na desnoj obali Dnjepra, stvoreni su mostobrani za dalje napredovanje.

Pokušaji Ukra da da izvuke trupe i stvore novi front osujećeni su vazdušnim udarima. Do noći su ruske trupe sa juga stigle do predgrađa Melitopolja.

Verujem da će glavne udarne grupe nastaviti ofanzivu duž obe obale Dnjepra na sever – do Zaporožja i Dnjepropetrovska, kao i u pravcu zapada. Istovremeno: do Nikolajeva i ka severoistoku – u pozadinu ukrajinske grupacije koja se brani u Donbasu.

Ograničeni napad na Volnovahu ima za cilj da stvori pretnju ne samo za Mariupolj (u stvari, njegovo oslobađanje sada nema strateški značaj, pošto će ga neprijatelj sigurno predati kada naše trupe krenu na Berdjansk i Zaporožje, pogotovo što naše „krimske“ formacije brzo napreduju sa zapada.

Prodori sa teritorije LNR u severnom pravcu (preko Severskog Donca) nemaju stratešku perspektivu – njihov zadatak je da vežu tamo raspoložive snage Oružanih snaga Ukrajine i spreče njihovo slanje u

deblokadu Harkova. I da im stoje na repu dok se „veliki kotao“ ne zatvori negde u Dnjepropetrovskoj oblasti na zapadu.

Verovatno je to po žestini borbi i gubicima sada „najkrvaviji“ pravac, pošto neprijatelj brani duboko ešaloniranu utvrđenu zonu, a brane se njegove najspremnije i najiskusnije jedinice.

Glavni zadatak za drugi dan operacije je: sprečiti povlačenje neprijatelja i prebaciti svoje jedinice na zapad.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …