Home / TEMA DANA / Radomir Smiljanić odgovara Vučiću na njegovi izjavu da su Srbi „plačljiv i kukavan narod“

Radomir Smiljanić odgovara Vučiću na njegovi izjavu da su Srbi „plačljiv i kukavan narod“

Zaprepastio me svojom izjavom predsednik ove moje i njegove države Aleksandar Vučić kada je pre neki dan pred mnoštvom novinara izjavio: „Mi Srbi smo plačljiv i kukavan narod“!!! Ne mogu da se pomirim da je u svet otišla sa najvišeg vrha ove zemlje ova rekao bih kleveta a svakako i neistina da je moj i njegov narod plačljiv i kukavan.

Zar gospodin predsednik ne zna da se ovaj „kukavan i plačljiv narod“ u svojoj herojskoj, stradalničkoj ali i pobedničkoj istoriji sa dva, kako je Napoleon u memoarima zapisao: „Sa dva trešnjeva topa uzdrmao moćnu tursku carevinu“ pod svojim vođom Karađorđem koga su silni Turci nazvali „Crni Žorž“.

Taj „plačljivi i kukavni“ narod je poveo čuveni Balkanski oslobodilački rat protiv velike turske carevine, pobedio u tom ratu i isterao turskog okupatora sa Balkana! Taj „kukavni i plačljivi narod“ moćnu Austro-Ugarskoj carevini odbio ultimatum čime je počeo Prvi svetski rat u kome je prva pobeda Srba u prvoj odlučujućoj bici na Ceru.

To su istorijske činjenice, kao i to da taj „kukavni i plačljiv narod“ sam se braneći od moćnog neprijatelja Austro-Ugara i Nemaca, nije kapitulirao, izabrao je albansku golgotu a neprijatelj je zbog toga morao da drži više divizija u nekapituliranoj Srbiji što mu je oslabilo snagu za nastavak rata protiv Francuza i Rusa.

Konačno istorija nas uči da je vođen viteškim prestolonaslednikom a posle kraljem Aleksandrom Karađorđevićem izvršio neočekivani udar na Kajmakčalanu i u pobedničkim bitkama oslobodio svoju zemlju i Beograd. Da je to odlučilo poraz Nemaca i Austro-Ugara svedoči telegram nemačkog cara Fridriha II Bugarima, koji glasi: „Sramota, dozvolili ste da stotinak hiljada Srba reši rat“!

Da li gospodin sadašnji predsednik ovog naroda zna da je veliki nemački vojskovođa, feldmaršal August fon Makenzen, koji je vodio okupacione trupe na nezaštićenu Srbiju 1915.g. podigao spomenik junačkim srpskim ratnicima – svojim neprijateljima u Beogradu, u Košutnjaku.

Zamolio bih gospodina predsednika naše države da bar on raskrči žbunje i rastinje oko tog spomenika i da on ponovo bude jedan od mnoštva simbola i dokaza da Srbi nisu „plačljiv i kukavan narod“!

Radomir Smiljanić, književnik

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …