Home / TEMA DANA / RAT U VENECUELI NEĆE BITI SAMO LOKALNI: Ruska vojska je došla – EVO ŠTA SE DEŠAVA

RAT U VENECUELI NEĆE BITI SAMO LOKALNI: Ruska vojska je došla – EVO ŠTA SE DEŠAVA

Venecuela nije tiranska autokratija i njena kriza NIJE organska; to je duboko podeljeno i polarizovano društvo – koje SAD iskorišćavaju za posebne interese.

Sam socijalizam nije stvorio užasnu situaciju s kojom se trenutno suočava venecuelanski narod. Decenije sankcija i uplitanja pokazala su se neverovatno efikasnim u guranju ekonomije u vrtlog haosa, urušavanju  valute i odvajanju od ostatka sveta – doslovno ih izgladnjujući do smrti.

Kako piše thefreethoughtproject.com, ovo je verovatno dugo bio plan. Kao što je Džordž Galovej, koji je bio član britanskog parlamenta 30 godina, primetio, “pre nego što puste bombe, oni, naravno, puste priču. A bombardovanje dezinformacijama u Venecueli je jedno od najdužih bombardovanja u istoriji. Ogromne sume američkog novca utrošene su na medijsko narušavanje, subverziju, sabotažu, vojne udare i pretnje invazijom tokom čitavog doba Čavez-Maduro. ”

Za one koji možda nisu svesni, potvrđene rezerve nafte u Venecueli su poznate kao najveće na svetu, ukupne vrednosti 297 milijardi barela. U decembru, Karakas i Moskva potpisali su ugovor o ulaganju od 5 milijardi dolara za povećanje proizvodnje nafte u Venecueli za jedan milion barela dnevno. Ovaj potez je učinjen kako bi se suzbili efekti američkih sankcija koje su osakatile zemlju.

Štaviše, osim dokazanih naftnih nalazišta, Venecuela je poznata i po izuzetno bogatim zlatnim nalazištima. Takođe u decembru, Karakas je dao zeleno svetlo Rusiji da počne eksploataciju zlata u svojoj zemlji.

“Što se tiče učešća Rusije u rudarstvu zlata ili drugim rudarskim projektima, Venecuela je napravila širok spektar interesantnih predloga koje trenutno razmatraju zainteresovani ruski rukovodioci”, rekao je ambasador.

Zbog svojih bogatih nalazišta i potrebe da potkopaju američke sankcije i američko oružje – dolar, Venecuela je postala 25. najveća zemlja po količini posedovanja zlata na svetu, što je čini direktnom pretnjom globalnom bankarskom sistemu.

Misliti da su američki interesi u Venecueli čisto humanitarni nije samo glupo, već i slepo ignorisanje decenijskog američkog intervencionizma, koje naglašava suprotno – posebno s obzirom na ono što se desilo u Libiji.

Kao što je TFTP ranije izveštavao, 20. oktobra 2011. godine, Zapad je preuzeo na sebe obavezu da iskoristi NATO kako bi srušio Gadafija – ne zbog bilo kakve humanitarne pretnje civilima, kao što je u više navrata tvrdio, da je navodni podstrek iza državnog udara u Venecueli – već zato što je njegova planirana izgradnja nove valute, koja će se koristiti širom Afrike, predstavljala opipljivu egzistencijalnu pretnju centralnim bankama u srcu zapadnog finansijskog i političkog sistema.

U stvari, pre nego što je Vašington podržao Gaida, Venecuela je izvršavala sličan plan. Predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je pokrenuo trgovinu zlatom sa Madurom. Ali to nije bilo samo pomeranje zlata sa jednog mesta na drugo.

Maduro je najavio da će svoj celokupni proces rafinisanja nafte premestiti direktno u Tursku što je  direktan potez protiv zapadno-monetarnih sankcija.

Sada se nalazimo na ivici totalne invazije na njihovu zemlju.

Dok se američke sankcije i dalje nastavljaju, zbog sve veće koalicije zemalja posvećenih borbi protiv njih, američki vojno-industrijski kompleks neće imati drugih opcija za samo-očuvanje osim rata.

Bez obzira na vaše lično mišljenje o onome što se dešava sa venecuelanskim narodom i njihovom vladom, gutanje novih laži koje  zapadni intervencionizam koristi – u još jednoj zemlji kojoj “treba sloboda” – nesumnjivo će proizvesti katastrofu, što se pokazalo stopostotno tačnim i u nedavnim sličnim situacijama.

Ostaje veliko pitanje šta će se desiti u narednom vremenu jer je Rusija stacionirala u Venecuelu vojsku i naoružanje. Ne zaboravimo da su Rusi nedavno demonstrirali silu kada su u Venecueli vršili vojne manevre sa bombarderima koji nose nuklearno oružje. Pri tome treba imati u vidu da je Venecuela veoma blizu SAD.

Sva je prilika da je započeo još jedan vrući rat Rusije i SAD, gotovo isti kao u Siriji. Kako će se odvijati ostaje da vidimo.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …