Home / TEMA DANA / RUSI STORILI „KAMIKAZE“- NOVO ORUŽJE KOJE MOŽE DA OKONČA VOJNI SUKOB JEDNIM UDARCEM!

RUSI STORILI „KAMIKAZE“- NOVO ORUŽJE KOJE MOŽE DA OKONČA VOJNI SUKOB JEDNIM UDARCEM!

„Ruska bespilotna letelica „Lancet“ sposobna je da okonča vojni sukob jednim udarcem hirurške preciznosti.“,  izjavio je pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

Rusko Ministarstvo odbrane odobrilo je projektne zadatke za samoeksplodirajuće bespilotne letelice „Lancet“, koje razvija „ZALA AERO“ (deo koncerna Kalašnjikov). Govorimo o samoubilačkim bespilotnim letelicama, sposobnim da pronađu metu i pogodi je. Očekuje se da će državni testovi ove lutajuće municije početi krajem ove godine.

Kako je dopisniku „PolitRusije“ rekao Viktor Litovkin, „lanceti“ imaju širok spektar zadataka- granate mogu delovati i na gomilanje neprijateljskog osoblja i na opremu, čak i teško oklopljenu.

„Dron će raditi na dugoročnim neprijateljskim utvrđenjima i oklopnim vozilima. U principu, bespilotne letelice mogu uspešno napasti čak i tenkove. Zaključak je sledeći- tenk je oklopljen i dobro zaštićen sa strane, napred i pozadi, ali ako uređaj dozvoljava vertikalni napad na cilj, tenk je praktično bez odbrane. Udar odozgo dovodi do poraza oklopnih vozila.”, objasnio je Litovkin.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Međutim, kako je primetio stručnjak, upotreba dronova kamikaze neće biti efikasna u svim sukobima. Po njegovom mišljenju, „Lancet“ će doneti maksimalnu korist, ali ne u bitkama velikih razmera.

„Najefikasnije je korišćenje bespilotnih letelica u sukobima srednjeg intenziteta kada neprijatelj nema ozbiljne radarske i protivvazdušne odbrambene sisteme. Na primer, ono što smo videli u

Nagorno-Karabahu. U slučaju Rusije i Sjedinjenih Država, korišćenje takvih bespilotnih letelica ne bi funkcionisalo. I mi i Amerikanci imamo opsežan sistem za otkrivanje vazdušnih ciljeva na različitim nivoima, kao i oružje koje je u stanju da neutrališe opasnost od bespilotnih letelica „, naglasio je pukovnik.

Međutim, ako pravilno koristite Lancete, jedan bespilotni letelica može biti dovoljan za okončanje vojnog sukoba. Osim toga, mnogo je ekonomičnije slati bespilotne letelice u bitku nego tešku opremu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Treba uzeti u obzir da je ova municija mnogo jeftinija od modernog tenka. A ako govorimo o dugoročnim utvrđenjima, onda ova utvrđenja mogu sadržati komandni kadar neprijateljske

vojske. Eliminišući ga takvim dronom, praktično ćemo dobiti vojni sukob. Reč „Lancet“ odnosi se na hirurški instrument koji je dizajniran za bušenje. Udarac takvim dronom je ustvari potisak lancete. Mali proizvod, ali velika efikasnost “, primetio je stručnjak.

Danas postoji dosta sličnih bespilotnih letelica kamikaza u inostranstvu. Rusija je, s druge strane, odlučila da ih počne razvijati, osvrćući se na vojne sukobe koji su se dogodili u poslednjih nekoliko godina.

„Danas postoji mnogo analoga u inostranstvu. Možemo reći da su vojni sukobi poslednjih godina, gde su korišćeni dronovi kamikaze i bespilotne letelice sposobne da koriste rakete, podstakli interesovanje ruske vojske. Teško je reći o prednostima „Lanceta“, jer dron još nije korišćen. Međutim, možemo biti sigurni da ako kompanija „Kalašnjikov“ aktivno promoviše ovu mašinu, kompanija ima razumevanje i ideju o tome kako bi rezultat trebalo da izgleda „, rezimirao je pukovnik u penziji.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …