Home / TEMA DANA / Ruska istoričarka, Guskova: Srbija će priznati Kosovo, ali vi ipak nikada nećete ući u EU!

Ruska istoričarka, Guskova: Srbija će priznati Kosovo, ali vi ipak nikada nećete ući u EU!

Ruska istoričarka Jelena Guskova izjavila je danas da Srbija nije kriva za izbijanje Prvog svetskog rata i da postoje „izvori koji govore“ da je Austrougarska znala da se priprema sarajevski atentat, ali da ga nije sprečila kako bi taj događaj iskoristila za povod za objavu rata.

đ„Sada ima izvora koji govore da su i u Berlinu i Beču znali da se priprema atentat na prestolonaslednika (Franca Ferdinanda), a da su hteli da ga iskoriste kao povod da pokrenu rat“, rekla je Guskova, koja u Beogradu učestvuje na „Srpsko-ruskom naučnom okruglom stolu o Prvom svetskom ratu“ u Ruskom domu u Beogradu.

„Nisu hteli da zaustave ubistvo jer im je to bio povod za Prvi svetski rat“, navela je Guskova u izjavi Tanjugu.

Kako ističe, mnogi političari u Evropi „žele da preprave istoriju da bi okrivili čak i Rusiju za Drugi svetski rat“.

„Srbija je uvek bila i ostaće država pobednik u svim tim događajima“, navodi Guskova i dodaje da „ne smemo da zaboravimo i da osuđujemo Srbiju za događaje u kojima je ona uvek bila za mir“.

Poznata istoričarka i ruski akademik ističe da „buduće generacije moraju da znaju „ko je kriv za početak rata, kakvi su bili ciljevi tih ratova i ko je pobednik“ i da su stoga skupovi na kojima govore istoričari o događajima iz Velikog rata izuzetno važni.

„Kad današnjim generacijama pričate o Prvom svetskom ratu oni veruju u ono što čuju i zato su ovakvi skupovi na kojima govore istoričari veoma važni“, prokomentarisala je ona današnju debatu koja je okupila brojne domaće i ruske istoričare i akademike.

Guskova je navela i da Srbiju „svi okrivljuju za događaje ‘devedesetih godina na Balkanu, a na prvom mestu su Amerika i Nemačka“.

Ona kritikuje srpske vlasti što, kako kaže, nisu iskoristile mogućnosti za rešavanje kosovskog pitanja oslanjajući se u tome na „čvrstu podršku“ Rusije u Savetu bezbednosti UN u pogledu nepriznavanja Kosova i Metohije.

Ruska istoričarka smatra i da Srbija nikad neće postati članica Evropske unije, a da će zauzvrat činiti ustupke, uključujući tu i priznanje Kosova.

„Vaša vlast će priznati Kosovo, sve je očigledno, oni su krenuli tim putem. Ta neka vanzemaljska ideja o EU i članstvu Srbije neće biti ostvarena, ide se prvo putem ustupaka, pa onda priča o EU, a od toga neće ništa da bude“, navodi Guskova.

Komentarišući krizu u Ukrajini, Guskova navodi da ima puno paralela između događaja u bivšoj Jugoslaviji i Ukrajini, ali da ipak smatra da ta zemlja neće poći istim putem i da će, kako kaže, proći bez opšteg rata.

Na okruglom stolu je pored Jelene Guskove učestvovalo i još desetak naučnih radnika iz Rusije i Srbije.

(Facebookreporter)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …