Home / U FOKUSU / EU poručuje Srbiji: Možete da gradite gasovod, ali gas neće proći dok se ne usklade zakoni!

EU poručuje Srbiji: Možete da gradite gasovod, ali gas neće proći dok se ne usklade zakoni!

Evropska unija se neće mešati u izgradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima.

Gasovod će biti pušten u rad tek kada se uskladi sa evropskim zakonima, poručuju iz Evropske unije

– Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo da od nje tražimo da suspenduje izgradnju Južnog toka, kao što smo uradili u slučaju Bugarske – rekla je Marlene Holcner, portparolka komesara za energiju Gintera Etingera, reagujući na najavu Gasproma da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru.

Ona je, međutim, istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Evropska komisija je ranije ove godine utvrdila da Gazprom krši evropske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup Južnom toku, kao i da se izgradnjom deonice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama.

Upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano je odgovorio da će pitanje Južnog toka doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

– To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima – ukazao je on.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …