Home / TEMA DANA / Zašto mislim da će referendum o nezavisnosti Škotske, pokazati da Škotska ipak ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Zašto mislim da će referendum o nezavisnosti Škotske, pokazati da Škotska ipak ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Piše: Miroslav Lazanski

Zašto mislim da će referendum o nezavisnosti Škotske pokazati da Škotska ipak ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu? Zato što bi u suprotnom slučaju to bila najveća geopolitička katastrofa Zapada u poslednjih 70 godina. A Zapad obično učini skoro sve da se takve katastrofe ipak ne događaju tek tako, i to još putem nekakvog referenduma. Dakle, u ubeđivanje Škota da ostanu u familiji uključila se i britanska kraljica, što je kuriozitet pošto se ona ne bavi dnevnom politikom, ali se može i shvatiti, jer ako se Škotska odvoji kraljica će ostati bez nekoliko zamkova.

Dakle, nije tu reč tek o dnevnopolitičkom zbivanju i nije u pitanju samo Velika Britanija. Premijer Dejvid Kamerun već je zapretio Škotima da će ako odu iz Ujedinjenog Kraljevstva ostati bez penzija i valute, da će se između Škotske i ostatka zemlje formirati prava granica. Izjavio je i da – u slučaju da se Škoti većinski izjasne za nezavisnost –„povratka više nema”, a takva bi odluka „dovela do gubitka radnih mesta, razbila britansku vojsku, uništila vojnu sposobnost zemlje, žrtvovala istoriju i tradiciju, a sa manjom i razbijenom vojskom i država je manje uticajna”. Zapravo, ako Škotska izađe iz Ujedinjenog Kraljevstva Engleska ostaje sa najmanjom armijom od vremena Burskog rata u 19. veku.

Britanske oružane snage smanjuju svoje efektive, broj pešadijskih bataljona kopnene vojske trebalo bi da bude smanjen na 36, a zatvorene su i neke baze. Ako se Škotska odvoji, pitanje je šta će biti s dvadesetak velikih kopnenih, mornaričkih i vazduhoplovnih baza britanskih oružanih snaga na toj teritoriji? Kakav će one status imati? Konačno, gde smestiti britanske vojnike koji se iz misije ISAF vraćaju iz Avganistana?

U Škotskoj se nalaze glavne mornaričke baze za britanske nuklearne podmornice, a jedna od njih je i u Faslejnu, za nuklearne podmornice klase „vajgard” koje nose po 16 američkih interkontinentalnih projektila tipa „trajdent-2”, svaki sa po 12 nuklearnih bojevih glava. Skladišta za to nuklearno oružje takođe su na teritoriji Škotske. Infrastruktura za nuklearne podmornice je na teritoriji Škotske. Američke nuklearne podmornice na svojim redovnim patrolama u vodama Severnog mora i Severnog Atlantika redovno borave u Škotskoj. Od Škotske do Islanda prostire se i SOSUS kontrola, lanac podvodnih senzora za otkrivanje stranih, pre svega ruskih podmornica koje tu prolaze na svom redovnom putu u Atlantik. Taj sistem je pod komandom NATO-a.

Iz vazduhoplovne baze Lukers u Škotskoj redovno poleću britanski borbeni avioni „tajfun” kada presreću ruske bombardere u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Pri sadašnjem stanju odnosa između NATO-a i Rusije, NATO ne sme sebi da dozvoli da ostane bez baza u Škotskoj. Upravo zbog svega toga rezultat referenduma biće za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Politika)

Check Also

UDARNO! RUSKI ANALITIČARI: LJUDI NISU SVESNI ALI TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ U TOKU!

Autor: Dmitrij DROBNjICKI SAMO što je održana vežba američke strateške komande Global Thunder 2022. Prema zvaničnom …