Home / TEMA DANA / RUSKI MEDIJI: Albanci se spremaju za rat, Srbi grupišu tenkove ka Kosovu- DESIĆE SE OVO..

RUSKI MEDIJI: Albanci se spremaju za rat, Srbi grupišu tenkove ka Kosovu- DESIĆE SE OVO..

Došlo je do brzog razvoja napetosti na Balkanu, koje će mnoge iznenaditi i zadesiti nespremne. Srpski izvori govore da 160.000 albanskih oružanih boraca može biti mobilisano u vreme rata.

Srpski tenkovi i oklopna vozila počinju da se spremaju za borbene aktivnosti sa fokusom na 20. april.

Tada se deset srpskih opština na Kosovu i Metohiji spaja u državni entitet. Ako albanske vlasti to blokiraju, imaćemo direktan rat, piše Pol Antonopulos za Pentapostagma.gr a prenose ruski mediji.

Sve dosadašnje informacije pokazuju da se Albanci ovih dana pripremaju za nešto veliko. To je osećaj koji se širi u mnogim obaveštajnim službama na Balkanu.

Procene pokazuju da u oblasti gde živi većinsko albansko stanovništvo, postoji mogućnost da se vojna sila od oko 160.000 naoružanih boraca rasporedi u četiri divizije:

Kosovo, BJRM, severna Grčka i Crna Gora.

Oni veruju da, kako bi pobedili Srbiju, moraju mobilisati sve, jer Kosovo ima samo 4.000 vojnika i 2.500 rezervista. Svi imaju lako oružje i izraelski Uzi, AG36, “Hekler i Hok,“ M203.

Da li počinje novi sukob u regionu?

Ovo pitanje visi na svačijim usnama, naročito kada su Albanske specijalne snage (ROSU) u potpunoj tajnosti (njihova akcija takozvanih specijalnih snaga na Kosovu je prikrivena), uz pretnju oružjem, terorisale Srbe na severu Kosova pre dva dana.

Ova situacija uopšte nije slučajna. Takođe možemo izvući zaključke iz nedavne objave američke ambasade svojim građanima dan nakon incidenta.

Ambasada ih obaveštava da bi, ako se u narednih nekoliko dana nađu na Kosovu, trebalo da se pričuvaju terorističkih dela, jer se “ekstremisti fokusiraju na turistička mesta, šoping centre, barove, verske objekte i druge lake mete.“

Amerikanci nisu precizirali odakle su dobili tako precizne procene o “mogućim“ napadima, i ostaje nepoznato da li su ove informacije podeljene sa drugim službama  zemljama u regionu.

Dodajmo tome sve reakcije takozvanog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja (bivšeg OVK optuženika za ratne zločine) prema Srbiji, da “strpljenje Prištine nije neograničeno,“ u poređenju sa srpskim zvaničnicima.

Srpski general Momir Stojanović, bivši direktor Agencije za bezbednost, kaže da su dve stvari (kada je u pitanju Kosovo) nesumnjive…

Da Haradinajeve reči ne treba shvatati ozbiljno… i
Da na Kosovu nema ničega ukoliko nema zelenog svetla iz Amerike.
On dodaje da se moraju uzeti u obzir odnosi između dva glavna lidera Kosova, Tačija i Haradinaja.

“Haradinaj je bio ratni lider i smatrajući da je on premijer Kosova, bojim se da su ga vodili instinkti koji su opasni. Sa svoje lokacije, može ugroziti bezbednosnu situaciju. Njegove pretnje nisu neuobičajene. Šta god kaže, to radi, na račun destabilizacije čitavog Balkana,“ kaže Stojanović.

Treba imati na umu da Haradinaj za svoje “igračke“  ima podršku Nemačke, ali je pitanje da li u ovom slučaju sluša ikakve savete iz Berlina, ističe on.

Sa druge strane, za predsednika Kosova, Hašima Tačija, za koga srpski general Stojanović ističe da je on isti ekstremista ili “usijana glava“ kao i Haradinaj, kaže da je čovek Amerike.

“To daje veliku podršku bivšim članovima OVK, što ih čini mnogo opasnijim za mir i stabilnost. S druge strane, Amerika zna da “Srpska lista“ (Srbi koji pozivaju na zajednicu 10 opština u entitetu) neće proći bez intervencije takozvane Kosovske Republike.“

“Ako Srpska lista uradi sve ono za šta se zaista priprema za 20. april, moj utisak je da ćemo ponovo imati novu, širu krizu ovog puta,“ kaže srpski general.

Prema njegovim rečima, američki stav ne bismo trebali gledati samo sa stanovišta događaja na Kosovu, već i iz činjenice da su američki i albanski interesi istovetni na Balkanu.

On kaže da su SAD zainteresovane za region BJRM, i u tom kontekstu su Albanci njihov “trojanski konj“ na Balkanu, jer Amerikanci koriste njihovu želju za ujedinjenjim svih albanskih zemalja.

“Ako bude bilo kakvih incidenata, ćelije OVK na Kosovu, koje su zakopale mnogo oružja od 1990-ih godina, biće aktivirane.“

“Skladišta oružja su na tajnim lokacijama, sa tačnim spiskovima pojedinih članova jedinice, tako da im je lako da bilo kad povrate aktivnost.“

“Neke procene pokazuju da se oko 160.000 naoružanih ljudi može naći u borbenim sredstvima, organizovani u četiri divizije: Kosovo, BJRM, severna Grčka i Crna Gora.“

“Ako Zapad proceni da mu je potrebna kriza u ovom reginu, može ih lako aktivirati,“ rekao je Stojanović.

Prema operativnom planu, kasarne na severu Kosova, Albanci u Novom Pazaru i Raškoj, pokrivaće pripadnici ANA-e stacionirani u oblasti Kačanik gde će, zajedno sa američkom vojskom iz baze Bondstil, kontrolisati Kosovo, BJRM, centralnu Srbiju, i deo Prizrena.

Sve zajedno, imaćemo Treći balkanski rat u kom ćemo morati uzeti u obzir i Turske koji ovo očekuju.

Većina prisutnih Albanaca je poslala video snimak koji pokazuje borbene tenkove Srpske vojske, koji se prebacuju na jug Srbije.

Srbija ne potvrđuje prisustvo vojnih jedinica u dolini Preševa, ili u drugim delovima južne Srbije ili granice sa Kosovom, ali se gomilaju informacije koje pristižu.

Niko ne govori i nema zvaničnih informacija o tome da li je to rednovno kretanje vojnih vozila, ili reakcija Srbije na napetu situaciju sa Republikom Kosovo nakon hapšenja Marka Đurića nedavno u Mitrovici.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …