Home / TEMA DANA / ŠOK U SRBIJI – OVO JE STIGLO IZ MOSKVE: Srbi, nestaćete ako ne budete imali “ruski Bondstil”…

ŠOK U SRBIJI – OVO JE STIGLO IZ MOSKVE: Srbi, nestaćete ako ne budete imali “ruski Bondstil”…

Viktor Kolbanovski, moskovski ekspert za balkanska pitanja, kaže da bi u Srbiji trebalo otvoriti rusku vojnu bazu, kao odgovor na američko prisustvo na Kosovu i njihovu bazu Bondstil.

Kolbanovski objašnjava da bi od ruske baze u Srbiji bilo višestruke koristi za mir na Balkanu i da bi ta baza presudno pomogla Srbiji u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije.

Kolbanovski, koji je i direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju iz Moskve, navodi da je sada odluka na političarima.

– Platforma takozvane vlade u Prištini o formiranju ‘Vojske Kosova’ svedoči o tome da su Amerikanci i njihovi štićenici kosovski Albanci prešli sve crvene linije. I baš zbog toga, zbog formiranja vojnostrateškog balansa na Balkanu, neophodna je snažna vojna pomoć Ruske Federacije Srbiji, odnosno osnivanje ruske vojne baze, naravno, uz prethodnu saglasnost i dozvolu srpskog rukovodstva. U tom slučaju bi dalji napori predsednika Vučića i njegovih saradnika za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije imali odličnu perspektivu, jer bi uz njih stajala realna vojna snaga… – naveo je Kolbanovski za Informer neposredno nakon što je na ruskoj državnoj televiziji Rusija 24 izložio ovu ideju.

On je dodao da bi ruska vojna baza u Srbiji bila ključna za opstanak srpskog naroda na Balkanu.

– Samo ovakav scenario može zaustaviti dalju agresiju kosovskih Albanaca i drugih negativnih faktora na ovim prostorima, posebno imajući u vidu Preševo, ‘Tiransku platformu’ u Makedoniji, decentralizaciju Crne Gore, kao i unitarizaciju Bosne i Hercegovine – dodao je Kolbanovski.

Komentarišući ovakav predlog iz Moskve, analitičar Aleksandar Pavić kaže za Informer da naša zemlja može da sačuva svoj suverenitet i integritet samo uz pomoć prijateljske Rusije.

– Slažem se sa idejom o potrebi postojanja ruske baze kod nas. Rusija je jedini pouzdani i iskreni vojni saveznik kojeg Srbija ima. S druge strane, Srbija je jedino preostalo mesto u Evropi gde Rusija nailazi na otvorena vrata. Nema sumnje da su namere vodećih NATO država prema Srbiji ne smo neiskrene već i agresivne, pa možemo da ih neutrališemo samo čvrstim savezom sa Rusima – objašnjava Pavić.

(Informer)

Check Also

„Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju?“

Piše, Dušan Proroković „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? …