Home / TEMA DANA / POMETNJA U PENTAGONU: Kineska vojska laserima napala američke avione…

POMETNJA U PENTAGONU: Kineska vojska laserima napala američke avione…

Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letelica iz obližnje vojne baze SAD, što je rezultiralo povređenim američkim pilotima i formalnim diplomatskim protestom koji su SAD uputile Pekingu, javlja Si-En-En.

SAD su izdale obaveštenje za svoje osoblje, u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim delovima Džibutija, zato što su „u prethodnim nedeljama, u malom broj odvojenih slučajeva, američke letelice pogođene laserima“.

„Tokom jednog incidenta, dogodile su se dve manje povrede oka kod osoblja koje je letelo u C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima, za koje je navedeno da potiču iz obližnje kineske baze“, kaže se u tom upozorenju.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen „formalni demarš“ kineskoj vladi i da su „zahtevali“ da Kina pokrene sopstvenu istragu.

„Ovakva aktivnost predstavlja stvarnju pretnju našim pilotima“, rekla je Vajtova.

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao da vojska SAD veruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letelica i u Južnom kineskom moru, navodi CNN.

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …