Home / TEMA DANA / U AMERIČKOM KONGRESU OTKRIVAJU ŠTA ĆE SE DESITI: Džihadisti u BiH su spremni, Rusija naoružava Srbe, a SAD i Evropa…

U AMERIČKOM KONGRESU OTKRIVAJU ŠTA ĆE SE DESITI: Džihadisti u BiH su spremni, Rusija naoružava Srbe, a SAD i Evropa…

Trojica američkih kongresmena izrazili su zabrinutost zbog ćorsokaka u kojem se našla BiH i ako, kako kažu, SAD i EU ne reaguju, strah od nasilja i haosa nije daleko imajući pre svega u vidu, kako je naveo jedan od njih u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje, da Rusija naoružava Srbe, a radikalni islamisti već imaju utočište u BiH.

Kongresmeni Tomas Geret, Džo Barton i Skot Peri, naime, su tu zabrinutost izrazili u pismu pomoćniku američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Vesu Mičelu zahtevajući od njega da u Stejt Departmentu naglasi „Sjedinjene Američke Države moraju ponovo da preuzmu vodeću ulogu u Bosni i Hercegovini“.

Kongresmeni su Mičelu poručili da bi neuspeh u rešavanju izmena Izbornog zakona BiH mogao dovesti do političke nestabilnosti i daljnjeg „upada loših aktera u BiH i na Balkan“.

Republikanski kongresmen Tomas Geret iz države Virdžinije, kao član Odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu i jedan od autora pisma pomoćniku državnog sekretara Mičelu, za Oslobođenje rekao da je vreme da SAD ponovno preuzmu vodeću ulogu u BiH kako bi njeni političari postigli zajedničko rešenje.

– Pre svega, zabrinut sam zbog održavanja mira, stabilnosti i demokratije u BiH. Ovo se pitanje odnosi na vladavinu prava i sprovođenje sudskih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbura. Da bi se BiH pridružila EU i NATO-u, što se stvrno nadam da može da se desi, mora imati vladu koja poštuje vladavinu zakona – rekao je Geret i dodao:

– Konkretnije, bojim se da će nastati vakum ako BiH ne deluje i ako SAD i Evropa ne zahtevaju rešenje za ovaj ćorskokak. Ovde razmišljam o Rusiji, Turskoj i radikalnim islamistima, koji su povećali svoje mešanje u BiH. Rusija već naoružava Srbe, a radikalni islamisti već imaju utočište u Bosni. Bez razrešenja, strah od nasilja i haosa nije daleko, a američki saveznici u NATO-u nisu spremni na to.

Obezbeđenje stabilne i demokratske Bosne i Hercegovine je u interesu Amerike, a Kongres i State Department trebalo bi da nastave da rade sa bosanskim narodom.

– Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i NATO-u, a ako reši probleme u vezi sa Izbornim zakonom, implementirajući odluke koji je doneo Ustavni sud, pokazaće da ta zemlja ozbiljnije razmišlja o reformama – rekao je, između ostalog kongresme Geret.

Check Also

NEMAČKA POKRENULA RAT PROTIV AMERIKE KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO..

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je otvoreno progovorila protiv američkog predsednika Donalda Trampa, ovoga puta …