Home / TEMA DANA / U AMERIČKOM KONGRESU OTKRIVAJU ŠTA ĆE SE DESITI: Džihadisti u BiH su spremni, Rusija naoružava Srbe, a SAD i Evropa…

U AMERIČKOM KONGRESU OTKRIVAJU ŠTA ĆE SE DESITI: Džihadisti u BiH su spremni, Rusija naoružava Srbe, a SAD i Evropa…

Trojica američkih kongresmena izrazili su zabrinutost zbog ćorsokaka u kojem se našla BiH i ako, kako kažu, SAD i EU ne reaguju, strah od nasilja i haosa nije daleko imajući pre svega u vidu, kako je naveo jedan od njih u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje, da Rusija naoružava Srbe, a radikalni islamisti već imaju utočište u BiH.

Kongresmeni Tomas Geret, Džo Barton i Skot Peri, naime, su tu zabrinutost izrazili u pismu pomoćniku američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Vesu Mičelu zahtevajući od njega da u Stejt Departmentu naglasi „Sjedinjene Američke Države moraju ponovo da preuzmu vodeću ulogu u Bosni i Hercegovini“.

Kongresmeni su Mičelu poručili da bi neuspeh u rešavanju izmena Izbornog zakona BiH mogao dovesti do političke nestabilnosti i daljnjeg „upada loših aktera u BiH i na Balkan“.

Republikanski kongresmen Tomas Geret iz države Virdžinije, kao član Odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu i jedan od autora pisma pomoćniku državnog sekretara Mičelu, za Oslobođenje rekao da je vreme da SAD ponovno preuzmu vodeću ulogu u BiH kako bi njeni političari postigli zajedničko rešenje.

– Pre svega, zabrinut sam zbog održavanja mira, stabilnosti i demokratije u BiH. Ovo se pitanje odnosi na vladavinu prava i sprovođenje sudskih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbura. Da bi se BiH pridružila EU i NATO-u, što se stvrno nadam da može da se desi, mora imati vladu koja poštuje vladavinu zakona – rekao je Geret i dodao:

– Konkretnije, bojim se da će nastati vakum ako BiH ne deluje i ako SAD i Evropa ne zahtevaju rešenje za ovaj ćorskokak. Ovde razmišljam o Rusiji, Turskoj i radikalnim islamistima, koji su povećali svoje mešanje u BiH. Rusija već naoružava Srbe, a radikalni islamisti već imaju utočište u Bosni. Bez razrešenja, strah od nasilja i haosa nije daleko, a američki saveznici u NATO-u nisu spremni na to.

Obezbeđenje stabilne i demokratske Bosne i Hercegovine je u interesu Amerike, a Kongres i State Department trebalo bi da nastave da rade sa bosanskim narodom.

– Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i NATO-u, a ako reši probleme u vezi sa Izbornim zakonom, implementirajući odluke koji je doneo Ustavni sud, pokazaće da ta zemlja ozbiljnije razmišlja o reformama – rekao je, između ostalog kongresme Geret.

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …