Home / TEMA DANA / SPREMA SE UDAR?! PRIŠTINA GOMILA PROTIVTENKOVSKE RAKETNE SISTEME- STIGLE VELIKE KOLIČINE!

SPREMA SE UDAR?! PRIŠTINA GOMILA PROTIVTENKOVSKE RAKETNE SISTEME- STIGLE VELIKE KOLIČINE!

Velika Britanija napravila je presedan i privremenim vlastima u Prištini isporučila veću količinu lakih protivtenkovskih raketnih sistema „Džavelin“ i NLAW.

Ove rakete tokom poslednja dva meseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini, za rat protiv Rusije.

Ovakav opasan potez Londona, prema pisanju medija, neće ostati bez reakcije Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić u narednih 48 sati zatražiće zvanično objašnjenje od britanskog premijera Borisa Džonsona.

Prema prvim informacijama juče je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema.

Ova isporuka deo je aranžmana koji su krajem februara napravili šef britanske vlade Boris Džonson i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Prema dostupnim informacijama, prenose mediji, u narednim mesecima Britanija će Albancima isporučiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema „Džavelin“.

Kako se navodi, dogovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga za korišćenje ovog arsenala. Zasada niko ne može da potvrdi da se u prištinsko-londonskom aranžamanu ne nalazi još nešto od naoružanja i vojne opreme.

Ova isporuka naoružanja dolazi u veoma osetljivom političkom i bezbednosnom trenutku za celu Evropu, a takođe i region Balkana.

(b92)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …