Home / TEMA DANA / VELIKI UDARAC ZA RUSE: MISTERIJA POTONUĆA NAJJAČE RAKETNE KRSTARICE OD 750 MILIONA DOLARA!

VELIKI UDARAC ZA RUSE: MISTERIJA POTONUĆA NAJJAČE RAKETNE KRSTARICE OD 750 MILIONA DOLARA!

Potonuće raketne krstarice „Moskva” je najveći gubitak Rusije od početka sukoba u Ukrajini. Posle stotina uništenih i napuštenih tenkova i kamiona širom Ukrajine, povlačenja sa kapija Kijeva, eksplozije desantnog broda „Orsk” u luci Berdjansk, potonuće „Moskve” je gotovo neshvatljivo.

To je bio najjači brod u Crnom moru, čija vrednost je procenjivana na 750 miliona dolara.

Američki stručnjaci tvrde da su oba scenarija potonuća „Moskve” sramotna i preveliki udarac za Rusiju. Zvanična priča Moskve (glavnog grada) da je brod potonuo zbog požara i eksplozije municije je sramotna zbog očigledne nesposobnosti i neobučenosti posade da spase brod.

Drugi scenario, da su „Moskvu” raketama pogodili Ukrajinci sugeriše da sistemi odbrane nisu bili ispravni ili da posada nije znala da rukuje njima.

Ruski vojni analitičar Vasilij Kramčikin tvrdi da je Moskva bila zastarela i da je više imala statusnu nego upotrebnu vrednost. Prema njegovim rečima, brod nije bio uključen u operacije u Ukrajini i njegov gubitak neće uticati na dalji tok sukoba.

Rusi tvrde da je sa broda evakuisana celokupna posada i da je krstarica potonula sto kilometara južno od Odese, prilikom vuče u Sevastopolj.

Ako su Ukrajinci stvarno potopili „Moskvu”, to je najveći gubitak nekog ratnog broda od Drugog svetskog rata. Prilikom sukoba oko Foklandskih ostrva 1982. godine britanska podmornica je torpedovala argentinsku laku krstaricu „General Belgrano”.

Tada je nastradalo više od 300 mornara a brod nije pretio britanskoj floti. Tokom tog kratkotrajnog sukoba, Argentinci su uspeli da se osvete tako što su raketom „egzoset” , koja je ispaljena sa aviona, pogodili raketni razarač „Šefild”. Poginulo je 20 mornara a brod je kasnije potonuo tokom vuče.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …