Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA? POSLE DAČIĆA I TREĆI VISOKI FUNKCIONER JAVNO ZAGOVARA PREDAJU KOSOVA

ŠTA SE DEŠAVA? POSLE DAČIĆA I TREĆI VISOKI FUNKCIONER JAVNO ZAGOVARA PREDAJU KOSOVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Djurić ocenio je danas da izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da je za razgraničenje, odnosno da se izmedju Srbije i Kosova uspostavi “što pre tvrda i čvrsta granica” ne predstavlja napad na ustavno uredjenje Srbije.

Djurić je na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske napredne stranke čiji je funkcioner, rekao da je Vulin imao hrabrosti da iznese svoj stav i da on to pozdravlja, te da svako ima pravo da “u okviru unutrašnjeg dijaloga” kaže kako bi trebalo rešiti pitanje Kosova i Metohije.

“Ne mislim da to što je Vulin izneo svoj stav po pitanju Kosova i Metohije napad na ustavno uredjenje, ni približno tome”, rekao je Djurić.

On je naveo i da će o sudbini Kosova “odlučivati gradjani”, ali da sada “nemaju o čemu da odlučuju zbog nekih neodgovornih ljudi u medjunarodnoj zajednici i Prištini koji ne ostavljaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema”.

Govoreći o sastancima državnog vrha u Berlinu on je rekao da je stvorena jasna slika o tome šta ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu.

Djurić je najavio i da će i narednih nekoliko dana biti vodjeni razgovori s političkim predstavnicima Srba sa Kosova verovatno uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kome će biti donete odluke po pitanju taksi na uvoz robe iz Srbije.

On je rekao da je srpskoj ekonomiji uvodjenjem tih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou, a dodao je i da se srpska roba švercuje na Kosovo i upitao Prištinu ko je odgovoran za taj šverc i čije firme profitiraju.

Upitan o istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera ivanoviča Djurić je rekao da su sramni pokušaji pojedinaca da implicitno optuže vlast u Beogradu za njegovo ubistvo zbog različitih stavova tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2017. godine.

Djurić je rekao i da je Oliver Ivanović bio u zatvoru tri i po godine, i da su za to vreme i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju na “najeksplicitniji način” pozivali na njegovo oslobodjenje.

Djurić opoziciji: Srbija neće biti ni Majdan ni Karakas

Funkcioner Srpske napredne stranke Marko Djurić izjavio je danas povodom najave opozicije da će svakodnevno protestovati u Beogradu, da Srbija neće biti ni “Majdan” ni Karakas i da se vlast neće osvajati na ulici.

Djurić je na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama rekao da se razgovori ne vode na ulici već u parlamentu, gde sede izabrani predstavnici gradjana.

“Ako su se nadali da će u Srbiji biti ‘Majdan’ ili Karakas neka ni ne sanjaju o tome, jer im to niko u Srbiji neće dozvoliti”, rekao je Djurić.

On je kazao i da se ne iznenadi opozicija ako se ispred opština gde su oni vlast okupe gradjani i na “miran demokratski način” pokažu nezadovoljstvo njihovim radom.

(Beta)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …