Home / ZANIMLJIVOSTI / SUTRA JE ISTOČNI PETAK: ČIM USTANETE OBAVEZNO URADITE OVO…

SUTRA JE ISTOČNI PETAK: ČIM USTANETE OBAVEZNO URADITE OVO…

Ponegde se ovaj praznik proslavlja i kao seoska slava, kada je običaj da se kolje jagnje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Istočni petak. To je peti dan po Vaskrsu, a ovaj dan se zove i Izvor izlečenja, zato što vernici odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti. Istočni petak je inače dan posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice.

Praznik je uspostavljen u hramu pored jednog izvora nedaleko od Carigrada, koji se zvao “Živonosni istočnik”. Taj hram je podigao car Lav Veliki u 5. veku.

Po predanju, dok još nije postao car Vizantije, u šumi je naišao na slepog čoveka, odveo ga do izvora gde ga je napojio i umio, nakon čega je slepac progledao. Zato danas treba otići na najbliži izvor i umiti se – to će pomoći i izlečiti od mnogih bolesti.

Kada je postao car, na mestu gde se to čudo desilo, podigao je hram, u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici. Narod je počeo da pristiže sa svih strana, tražeći i nalazeći lek za mnoge bolesti.

Izvor u porti crkve u godinama koje su dolazile, darivao je mnoštvo isceljenja, uključujući i grčku aristokratiju, čemu sinaksar posvećuje posebnu pažnju. U njemu se opisuju mnoga isceljenja, pa čak i vaskrsenje jednog mrtvaca.
Tu su se isceljivali od vodene bolesti, sušice, besnila, raka, groznice i temperature, neplodnosti, skorbuta, tumora, duševnih bolesti, bolesti očiju i još mnogih drugih.

Običaj je da se zorom izlazi na najbliži izvor ili vodicu, gde se umiva, pije voda, bere cveće, veseli i vraća se kući tek uveče.

Sutrašnji praznik, kao slavu, proslavljale su mehandžije. U Popovom polju žene na taj dan ne rade teže poslove. Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota boje jaja kao i za Vaskrs, samo što su namenjena upokojenima, jer se tada spremaju za Pobusani ponedeljak.

Ponegde se ovaj praznik proslavlja i kao seoska slava, kada je običaj da se kolje jagnje.

Check Also

NEDELJNI HOROSKOP ZA PERIOD OD 6. DO 13. OKTOBRA 2019. GODINE

Pročitajte šta vas tokom narednih sedam dana čeka na poslu, u ljubavi, hoćete li se …