Home / TEMA DANA / ŠTA SE KRIJE IZA AFERE O ŠPIJUNIMA? SVE SE RADI PO RECEPTU ĐUKANOVIĆA, A POSTOJI SAMO JEDAN CILj

ŠTA SE KRIJE IZA AFERE O ŠPIJUNIMA? SVE SE RADI PO RECEPTU ĐUKANOVIĆA, A POSTOJI SAMO JEDAN CILj

Srpske vlasti su naložile istragu oko navodne umešanosti ruske obaveštajne službe povodom video snimka koji je objavljen 17. novembra na Youtube kanalu. Na snimku je prema tvrdnjama srpskih medija pripadnik ruske obaveštajne službe GRU Georgij Kleban koji srpskom oficiru predaje neku kesu. Autentičnost ovog snimka je potvrdio novinar Hristo Gozev. Prema tvrdnjama lista Politika, snimak je nastao još pre nekoliko godine i na njemu se ne nalazi srpski oficir.

Svi vodeći srpski mediji, posebno oni pod kontrolom vlasti danas pišu o aferi sa ruskim špijunom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema tvrdnjama premijera Ane Brnabić naredio da: „Bezbednosno informativna agencija istraži moguću špijunsku aferu u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente“.

Bezbednosno informativna agencija (BIA) je danas izdala saopštenje da je snimak autentičan i da se na njemu nalazi ruski obaveštajac. Takođe predstavnik BIA je izjavio kako je prisutna subverzivna delatnost ruskih obaveštajnih službi u Srbiji, ali i drugih zapadnih službi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zakazao sednicu Saveta bezbednosti za sutra, posle čega se očekuje da će biti saopšteno više detanja o ovoj aferi.

Ono što je očigledno, to je da pojava ovakve afere podseća na slična dešavanja u Crnoj Gori kada je crnogorska vlast optužila Rusiju za pokušaj državnog prevrata 2016. godine u vreme održavanja izbora. Zahvaljujući izmišljanju takve afere crnogorska vlast je uspela da pobedi na izborima, a istovremeno optuži svoje političke protivnike iz opozicije kako su učestvovali u organizovanju državnog udara zajedno sa ruskim strukturama.

Veliki podršku u kreiranju takvog scenarija crnogorska vlast je dobila od srpskih državnih struktura. Epilog svega je da je Milo Đukanović uveo Crnu Goru u NATO protivno volji većine građana te države i radikalno promenio odnos prema Rusiji.

Podsetiću da u Srbiji uskoro treba da budu održani redovni izbori, kao i da je opozicija najavila bojkot tih izbora zbog neregularnih uslova u kojima se oni odvijaju.

Čitava afera oko navodnog subverzivnog delovanja Rusije treba da posluži kako bi skrenula pažnju javnosti sa dve ključne stvari. Prva je rešavanje kosovskog pitanja koje se odvija netransparentno i srpska vlast protivno volji većine građana Srbije želi da potpiše dogovor sa kosovskim Albancima kojim bi priznala kosovsku nezavisnost. Indikativno je i to da upravo Rusija svesrdno podržava teritorijalni integritet Srbije i međunarodnu Rezoluciju 1244, a sada srpske vlasti njj stavljaju na teret navodno subverzivno delovanje.

Druga ključna stvar je međunarodna afera oko prodaje oružja teroristima iz ISIL na Bliskom istoku (u Siriji i Jemenu) za koju postoje dokazi da je srpsko rukovodstvo u nju umešano. Naime objavljena su dokumenta da je otac Ministra unutrašnjih poslova Srbije, Branko Stefanović predstavnik firme GIM koja je sklapala poslove oko prodaje oružja sa SAD i Saudisjkom Arabijom, ali srpske vlasti poriču takve tvrdnje.

Bojim se da navodi o ruskim špijunima imaju za cilj da dugoročno pokvare dobre odnose Srbije i Rusije i preusmere Srbiju na isti kolosek na kom je i Crna Gora.

Ovo nije prvi put da se kroz određene bezbednosne strukture i pseudopatriotske organizacije plasiraju dezinformacije o Rusiji ili organizuju razne provokacije. Poznat je slučaj kada se prilikom posete Sergeja Lavrova Beogradu, služba angažovala oko toga da ga fotografiše sa licem koje je bilo osumnjičeno za umešanost u pripremanje navodnog državnog udara u Crnoj Gori, kao i da je lice sa poternice koje je bilo glavni svedok optužbe protiv Rusa u Crnoj Gori bilo pod zaštitom bezbednosnih struktura Srbija.

Takođe nije prvi put ni da predstavnici srpske vlasti otvoreno napadaju Rusiju. Poslanik Srpske napredne stranke Zoran Dragišić je izjavio je danas povodom navodne špijunske afere da: „Svi koji se zaklinju u Rusiju treba da se zamisle kada vidimo da i Rusija sprovodi nelegalne operacije prema Srbiji“.

Ovakvno ponašanje vlasti, državnih i bezbednosnih struktura, nanosi veliku štetu rusko-srpskim odnosima.

(geostrategy.rs)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …