Home / TEMA DANA / STEFANOVIĆ: Ne mogu da verujem da neko ko ima razum i svest bude ponosan na logore u kojima su deca ubijana na način na koji to ljudska civilizacija nije videla!?

STEFANOVIĆ: Ne mogu da verujem da neko ko ima razum i svest bude ponosan na logore u kojima su deca ubijana na način na koji to ljudska civilizacija nije videla!?

stefanovic 2Ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su se istoričari odavno izjasnili prema ustaškim pozdravima i takvoj ideologiji.

On je primetio da hrvatsko društvo i država treba jasnije da se odrede prema zločinima.

“Neka pitaju centre, poput Centra Simon Vizental, šta imaju da kažu o ustaškim zločinima u Drugom svetskom ratu i ideologiji koju je osudio ceo svet, koja je bila deo nacističke Nemačke i deo fašističke ideologije“, rekao je Stefanović.

On je to izjavio na graničnom prelazu Gradina, upitan da komentariše izjavu hrvatskog ministra Vlaha Orepića da bi istoričari i pravosuđe trebalo jasno da se odrede prema ustaškom pozdravu „za dom spremni“ i da to treba „pozicionirati“ u zakonu.

„Ne mogu da verujem da oni (Hrvatska) nisu upućeni da su se istoričari odavno izjasnili oko toga“, dodao je Stefanović.

On je istakao da se sve najgore što je postojalo u svetu razvilo u NDH, u fašističko-ustaškoj tvorevini koja je formirana na teritoriji današnje Hrvatske, te dodao da je zastrašujuće što mu se čini da kolege iz Hrvatske treba da shvate da su najpozvaniji da se prvi odrede prema zločinima.

“Kada pomislite da su logori za decu, kakvi nisu postojali bilo gde u svetu, ikada, postojali u NDH, a da ne postoji jasna osuda ustaškog pokreta, onda to pokazuje da u Hrvatskoj mora da postoji veća svest, društvo mora da bude više angažovano da osudi ustaške zločine, te da mora da postoji i volja države da se procesuiraju svi koji su počinili zločine nad Srbima“, rekao je Stefanović.

On je podsetio na bombardovanje kolone na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995. godine, kada su iz aviona bombardovana deca, starci i žene i kada je ubijeno četvoro dece, te upitao ko je za to odgovarao.

“Kad daju odgovore na ta pitanja, možda će se kvalifikovati da postavljaju ostala pitanja“, rekao je Stefanović.

(TANJUG)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …