Home / TEMA DANA / SVET NA IVICI AMBISA: Ruska centralna banka se sprema za veliku krizu i zabranu dolara!

SVET NA IVICI AMBISA: Ruska centralna banka se sprema za veliku krizu i zabranu dolara!

Uprava Banke Rusije je odlučila da pojača zahteve bankama koje pojedincima i kompanijama nude mogućnost otvaranja deviznih štednih uloga.

Od 1. avgusta, vlada namerava da poveća obavezne rezerve, tj. novčane iznose koje banke treba da rezervišu za osiguranje štednih uloga.

Prema rečima Centralne banke Ruske Federacije, standardi će porasti za jedan procentni poen: za obaveze prema fizičkim licima i do sedam odsto, a za pravna lica – nerezidentima i drugima – i do osam odsto. Istovremeno, standardi za štedne uloge u ruskoj rublji će ostati nepromenjeni.

Stručnjaci ističu da je to odluka da se obeshrabri rast valutnih obaveza bankarskog sistema. Centralna banka je donela ovu odluku nakon što su brojne velike banke podigle svoje stope za štedne uloge u dolarima, što je podstaklo potrošače da investiraju u stranoj valudi, dok je prinos štednih uloga u rublji varirao blizu istorijskih najnižih nivoa.

Analitičar Denis Porivaj veruje da Centralna banka Rusije namerava da smanji stope i na taj način liši stanovništvo podsticaja da čuvaju svoju ušteđevinu u stranoj valuti, jer će banke biti obavezne da plate više za devizne štedne uloge.

Tako će ruske banke morati da devizne štedne uloge učine neprivlačnim. Takođe će morati da privuku manje deviza i smanje učešće deviza u bilansu stanja, rekao je stručnjak. Denis Porivaj je takođe napomenuo da banke već doživljavaju valutni deficit koji će nastaviti da raste. U dugoročnoj perspektivi, takva mera će staviti direktan pritisak na kurs ruske rublje. Rusija svoj inostrani dug plaća u stranoj valuti, a zajmovi u rublji će morati biti pretvoreni u valutne zajmove, smatra stručnjak.

Investicioni direktor investicione kompanije Peter Trust, Mihail Altinov, objasnio je da krus rublje ostaje samo neznatno zavisan od manipulacija Centralne banke. Na globalnom nivou, rublja ostaje talac onoga što se dešava na inostranim tržištima: tokovi kapitala iz/na tržišta u razvoju i variranje cena nafte, smatra stručnjak.

Zapravo, Centralna banka želi da spreči ljude i preduzeća da ne ulaze u devizne štedne uloge, tako da ne bi u potpunosti odbacili rublju. Ovo ukazuje na to da Centralna banka predviđa sve veću tražnju za valutom i ozbiljna ograničenja likvidnosti dolara.

Ruska vlada takođe može očekivati nove sanckije. Nedavno je vlada odlučila da povuče sredstva iz američkog državnog duga i pokušava da se prebaci na domaća sredstva za finansiranje saveznog budžeta podizanjem poreza i uvođenjem novih akciza.

Webtribune.rs

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …