Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA U SAD: KINA RAZVILA FUTURISTIČKO, ELEKTROMAGNETNO ORUŽJE..

TEŠKA POMETNJA U SAD: KINA RAZVILA FUTURISTIČKO, ELEKTROMAGNETNO ORUŽJE..

Kina razvija niz potencijalno ometajućih tehnologija, uključujući elektromagnetno, vatreno oružje i vođeno energetsko oružje, prema novom izveštaju američkog Ministarstva odbrane, objavljenom u četvrtak.

“Kina teži razvoju velikog broja naprednih, vojnih sposobnosti sa razaračkim potencijalom, kao što su hipersonično oružje, elektromagnetna oružja, vođena energetska oružja i kontra-prostorne sposobnosti”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kongresu u svom Izveštaju o vojnoj moći Kine za 2019. godinu.

U izveštaju se takođe podseća na to da je Kina prošle godine uspešno testirala hipersoničnu letelicu.

“U avgustu 2018. godine, Kina je uspešno testirala XINGKONG-2 (Zvezdano nebo-2), koju je javno opisala kao hipersoničnu letelicu”, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane SAD-a smatra da ovi rezultati pokazuju povezanost između nauke i oružanih snaga u Kini. Prema mišljenju Amerikanaca, spremnost Kine da brzo implementira tehnologije u velikoj meri znači da će njene oružane snage uskoro imati koristi od naučnih dostignuća zemlje.

U februaru je, Heder Vilson, sekretarka američkog vazduhoplovstva, izjavila da su SAD blizu razvijanja hipersonične rakete koja putuje pet puta brže od zvuka.

Vilson je, govoreći u Centru za strateške i međunarodne studije, Vašingtonskom tink-tenku, rekla da su napravljeni veliki napori kako bi se održao korak sa drugim zemljama u razvoju novih, raketnih sistema.

Ona je dodala da američke vazduhoplovne snage  trenutno operišu sa 80 satelita u svemiru. Njene primedbe su usledile nakon izveštaja koji sugerišu da Rusija takođe razvija nove raketne sisteme, nakon što je Vašington objavio planove za izlazak iz značajnog INF ugovora.

Moskva i Vašington su se međusobno optuživali za kršenje ugovora mnogo pre nego što su Sjedinjene Države objavile da se povlače iz pakta, čime su Rusiji dali šest meseci da izaberu između napuštanja INF ugovora ili poštovanja njegovih pravila. Rusija je porekla kršenje bilo kakvih pravila i najavila da je počela da razvija nove sisteme naoružanja kako bi održala korak sa SAD-om i Kinom.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …