Home / TEMA DANA / The Times: Putin se neće kolebati bude li morao da bira između odstupanja i zaoštravanja sa Zapadom

The Times: Putin se neće kolebati bude li morao da bira između odstupanja i zaoštravanja sa Zapadom

putin

Sadašnji pristup Zapada Rusiji, koji podrazumeva da se mora ići „grudima na medveda“, nije i neće biti uspešan – ocenila je u The Times Kler Fogs.
Ona je bila spičrajter (pisac govora) bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Utoliko je značajnije što otvoreno predlaže zapadnim liderima i državama: da priznaju Putinov ego i da se pomire sa njegovom opsednutošću uspostavljanje nacionalne gordosti Rusije.

Fogs ukazuje da je Zapad izabrao da „medvedu pokaže mišiće“ i nastavlja:

„To podrazumeva upućivanje medvedu izazova i traženje od njega ustupaka. To je razumno, ali neće dati rezultate jer ne uzima u obzir važnu okolnost – psihologiju čoveka koji i jeste Rusija“.

Fogs piše da Putin prilikom susreta sa svetskim liderima „demonstrira silu“ i naglašava da to nije slučajno.

 

U ovom kontekstu je podsetila na susret ruskog lidera sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, za vreme kojeg je gošću „upoznao“ sa svojim labradorom iako je znao da se ona boji pasa.

Fogs tvrdi da je Merkelova potom rekla: „Shvatam da on to čini da bi pokazao da je muškarac. On se boji da ne izgleda slabim“.

Ona je uverena da je Putin opsednut veličinom Rusije, da želi da ponovo učini velikom i da je zato pripojio Krim i još priprema najskuplje Olimpijske igre u dosadašnjoj istoriji.

Fogs otvoreno opominje zapadne lidere: „Ako takvog čoveka saterate u ćošak – on će odgovoriti samo pojačavanjem neprijateljstva. Medved je već pokazao nokte. Ruska ambasada je naTwitter-u već pomenula pravi rat“.

„Za Zapad je mnogo pametnije da Prizna i Putina i njegovu ranjivost. Ruskom lideru, kako je govorio Sun Cu, treba dati priliku da odstupi preko zlatnog mosta… Uputiti Rusiji izazov bilo bi – bezumno.

Ako Putin bude morao da bira između ponižavajućeg odstupanja i zaoštravanja odnosa sa Zapadom – čak se pribojavam, napisala je Fogs, i da pretpostavim čemu će on dati prednost“.

 

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …