Home / U FOKUSU / SRBIJA SLEDEĆA NA UDARU NATO?! Amerikanci se svete Rusima preko Crne Gore, Beograd mora da ostane neutralan!

SRBIJA SLEDEĆA NA UDARU NATO?! Amerikanci se svete Rusima preko Crne Gore, Beograd mora da ostane neutralan!

tramp

Donald Tramp potpisao Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, koji su senatori prethodno usvojili kao odgovor na ‘pokušaj Moskve da promeni svetski poredak’…Stručnjaci: Beograd mora ostati vojno neutralan

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO i time praktično na silu uvukao ovu državu u zapadnu vojnu alijansu.

Turisti u NATO

Crna Gora ništa ne doprinosi NATO jer ima samo turističko-civilne aerodrome, dok u Luku Bar ne mogu ni da uplove veliki ratni brodovi
Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator „Politike“

Crna Gora je, naime, odluku o pristupanju NATO paktu donela bez raspisivanja referenduma, mada sve ankete i istraživanja kažu da se ubedljiva većina građana protivi ulasku u vojni savez koji je pre 18 godina bombardovao i ovu državu.

Čista politika

Američki senatori su Protokol o pristupanju Crne Gore usvojili ogromnom većinom (97 glasalo „za“, dok su samo dvojica – senatori Rend Pol i Majk Li bili protiv) kao odgovor Rusiji koja „pokušava da okupira susede i promeni međunarodni poredak“!?!

Ovakvo obrazloženje odluke o pristupanju Crne Gore, kažu upućeni, jeste jasna poruka Vašingtona Rusiji zbog njene podrške Srbiji i RS, zbog čega bi upravo Beograd i Banjaluka mogli da budu sledeće „mete“ NATO pakta. Sagovornici Informera, vrsni vojni stručnjaci, podvlače da Beograd u ovoj „lokalnoj igri velikih sila“ mora ostati vojno neutralan.

Inače, pošto je Donald Tramp potpisao odluku o prijemu Crne Gore, ostaje još samo da dokument formalno ratifikuju Holandija i Španija.
Vlast u Podgorici je već najavila da punopravno članstvo u NATO paktu očekuje na samitu u Briselu, koji bio trebalo da se održi krajem maja.

I dok niko iz Vlade Srbije nije želeo da komentariše ove navode, vojno-politički komentator lista „Politika“ Miroslav Lazanski smatra da to nije nikakav problem za Ruse.
– Crnogorska vojska je zaista minorna za tako veliki savez. Ovde je reč o političkoj poruci koju Vašington šalje Moskvi.

Uostalom, Crna Gora je još i za vreme Baraka Obame bila dve trećine u NATO paktu. Ovo za Srbiju ne bi trebalo ništa da znači i mi bismo morali da insistiramo na vojnoj neutralnosti. Crna Gora, strogo vojno gledano, ništa ne doprinosi NATO jer ima samo turističko-civilne aerodrome, dok u Luku Bar ne mogu ni da uplove veliki ratni brodovi – podvlači Lazanski.

Put Crne Gore u NATO pakt

decembar 2015. Crna Gora dobila poziv za priključenje NATO

decembar 2015. Podgorica prihvatila poziv, što je izazvalo velike proteste

maj 2016. NATO potpisao Protokol o prijemu Crne Gore, koji treba da ratifikuju sve države članice

oktobar 2016. NATO bez dokaza optužio Rusiju da je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori

april 2017. Američki predsednik potpisao Protokol o pristupanju Crne Gore zapadnoj alijansi

Jačanje tenzija

Ljuban Karan, potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe (KOS) u penziji, podseća da se Crnogorci nisu izjasnili na referendumu o pristupanju NATO paktu.
– Zbog toga se odluka crnogorskog rukovodstva može smatrati nezakonitom, pa i nevažećom.

Posle primanja u NATO unutrašnja napetost u Crnoj Gori neće prestati, naprotiv.

Sa stanovišta NATO, reč je o političkoj odluci jer ovo pridruživanje nikako ne jača zapadnu vojnu alijansu, nego joj samo stvara dodatne obaveze.

Za Srbiju bi bilo najbolje da što više država u regionu ima vojno neutralni status, ali sad šta je, tu je – zaključuje Karan.

(Informer)

 

Check Also

OTKRIVENA MISIJA UHAPŠENOG AMERIČKOG MARINCA: Ubistvom ovog čoveka, planirao da izazove najgori mogući scenario za Srbiju! Evo o čemu se radi..

Bivši američki marinac Danijel Korbet, koji je 31. januara uhapšen u Beogradu, imao je zadatak …