Home / TEMA DANA / „U toku je demontaža stabilnosti svetskog finansijskog i trgovinskog sistema!“

„U toku je demontaža stabilnosti svetskog finansijskog i trgovinskog sistema!“

Zapad je prestao da priznaje da Rusija ima svoje nacionalne interese – ocenio je Dmitrij Medvedev na plenardnom zasedanju Međunarodnog invesicionog foruma „Rusija između Evrope i Azije: regionalna ekonomska politika u savremenim uslovima“.

medvedev

„Imam osećaj da su neki naši zapadni partneri – neki, a ne svi – prestali da priznaju činjenicu da Rusija ima svoje nacionalne interese“.

Medvedev je takođe ocenio da je u toku „demontaža stabilnosti svetskog finansijskog i trgovinskog sistema“. Dodao je, međutim, da se „proces demontaže još može zaustaviti“.

Ocenivši da je 2014. postala prelomna i za Rusiju i za ceo svet, ruski premijer podvukao: „Moskva je spremna da čuje šta ima da kaže Zapad pod uslovom da je Zapad spreman da čuje Moskvu. Svi pokušaji pritiska na Rusiju pomoću sankcija ostali su bez rezultata. Sa Rusijom se ne može razgovarati sa pozicija ekonomskog ucenjivanja“.

Promene koje su u toku u svetu tako su sveobuhvatne da dotiču i Rusiju i prisiljavaju je da menja ponešto, ali Moskva – podvukao je Medvede – nema nameru da menja model razvoja i kurs.

„Sankcije i hlađenje odnosa sa zapadnim partnerima teraju nas da na novi način gledamo na koordinantni sistem u svetu u kojem smo dosad živeli. Na novi i, na žalost, na različit način“ – razjasnio je Medvedev koji praktično nije najavio nove ruske kontrasankcije.

Na kraju izlaganja je poručio investitorima iz sveta: „Rusija nema nameru da stvara ekonomiju zatvorenog tipa“.

Medvedev je na istom skupu saopštio da je potpisao odluku o uvođenju carina na robu iz Ukrajine. Precizirao je da bescarinskog uvoza neće biti za proizvode ukrajinske prehrambene, lake i prerađivačke industrije. A same carinske dažbine će biti aktivirane ako Ukrajina počne da primenjuje ekonomski deo sporazuma o asocijaciji sa EU pre početka 2016. godine.

(Fakti)

 

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …