Home / TEMA DANA / UDARNO! ORBAN OKRENUO LEĐA PUTINU?! NAKON ŠOKANTNOG POTEZA KINE, MAĐARSKA STALA NA DRUGU STRANU..

UDARNO! ORBAN OKRENUO LEĐA PUTINU?! NAKON ŠOKANTNOG POTEZA KINE, MAĐARSKA STALA NA DRUGU STRANU..

Najnovije vesti iz Turske i Mađarske sugerišu da i prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina počinju da mu zadaju udarce nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, izjavio je danas na ukrajinsko-mađarskoj granici mađarski premijer Viktor Orban, kojeg je Putin pre samo nekoliko nedelja srdačno ugostio u Kremlju.

– Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati. Ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo. Ovo je vreme da budemo ujedinjeni, to je rat – rekao je Orban novinarima, preneo je Rojters.

Mađarska je takođe poslednja u nizu zemalja koje su podržae isključenje Rusije iz SVIFT bankarskog sistema.

U međuvremenu, iz Ankare je stigla informacija da će Turska da zabrani prolazak ruskih ratnih brodova kroz moreuze Dardaneli i Bosfor, koji povezuju Crno more sa Sredozemnim.

– Turska će da spreči ruske ratne brodove da prolaze kroz moreuze Dardaneli i Bosfor – izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon razgovora sa Ankarom, dodavši da je zemlja obećala vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini.

Ipak, Turska je saopštila da tek treba da donese odluku o zatvaranju svojih moreuza između Sredozemnog i Crnog mora za rusku mornaricu – uprkos tvrdnji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je Rusiju da zaustavi vojnu operaciju u Ukrajini. Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da ponavljaju svoju ponudu da Ankara bude mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Odnosi između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Putina bili su srdačni, ali NATO članica sada sce više pokazuje da je na ukrajinskoj strani od početka ruske ofanzive.

I Kina je danas podržala ukrajinski suverenitet. Naime, visoki kineski diplomata branio je dugogodišnji stav Kine o zaštiti nacionalnog suvereniteta – dodajući da se to „podjednako odnosi i na pitanje Ukrajine“.

„Kina čvrsto veruje da suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja treba da se poštuju i štite i da se ozbiljno poštuju ciljevi i principi (Povelje UN). Ova pozicija Kine je dosledna i jasna i podjednako se primenjuje na pitanje Ukrajine“, napisao je Liu Sjaoming, specijalni predstavnik kineske vlade za pitanja Korejskog poluostrva, prenosi CNN.

Takođe, u četvrtak uveče održano je glasanje o Rezoluciji Saveta bezbednosti UN o osudi ruske agresije na Ukrajinu, tokom kojeg je Kina bila uzdržana. Kako javljaju mediji, SAD i saveznici ovo vide kao pobedu, jer Kina ipak nije direktno podržala svoju zemlju saveznicu.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …