Home / ZANIMLJIVOSTI / UNIŠTENJE NEVIĐENIH RAZMERA- OTAC SVIH BOMBI- NAJMOĆNIJE RUSKO ORUŽJE PRETVARA TELA U PARU! (VIDEO)

UNIŠTENJE NEVIĐENIH RAZMERA- OTAC SVIH BOMBI- NAJMOĆNIJE RUSKO ORUŽJE PRETVARA TELA U PARU! (VIDEO)

Vladimir Putin mogao bi da pribegne jednom od najstrašnijih oružja koja je svet video, ocenjuju zapadni obaveštajni zvaničnici.

U pitanju je termobarično oružje koje se naziva „ocem svih bombi“, a njegova razorna moć je zastrašujuća – u stanju je da tela pretvori u paru!

Moć termobaričnog oružja koje vojni analitičari nazivaju „Otac“ leži u činjenici da koriste atmosferu kao deo goriva za eksploziju, i još se nazivaju vakuumskim bombama. Ovakvo oružje koristi kiseonik iz vazduha područja koje se gađa da bi razvilo temperaturu za eksploziju, i spada u najmoćnija sredstva rata koja nisu na nuklearnoj bazi.

Slična bomba koju je Amerika bacila na talibane u Avganistanu pre pet godina ostavila je krater širine 300 metara iako je eksplodirala dva metra iznad zemlje, podseća „Dejli mejl“. Termobarična oružja razvijali su i Amerika i Sovjetski savez još šezdesetih godina prošlog veka.

Američka verzija košta 16 miliona dolara po komadu, ima četiri „peraja“ na zadnjem delu kako bi se preciznije kretala, teška je skoro deset tona, radijus uništenja joj je između 150 i 300 metara a njena razorna moć jednaka je onoj koju bi izazvalo 11 tona TNT-a.

Ali ruska verzija je još strašnija.

Rusi su detonirali jednu termobaričnu bombu tokom strateških vežbi u Opuku 2016. godine. Jačina eksplozije je četiri puta veća od američke, odnosno kao 44 tone TNT-a, Rusi kriju koliko košta ali je poznato da je temperatura eksplozije dvostruko viša od američke. Ukupan radijus eksplozije je 600 metara, a vojni analitičari kažu da bi izazvala masovno uništenje „do sada neviđenih razmera“.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …