Home / TEMA DANA / ULAZAK KINESKIH SPECIJALACA BILA JE PORUKA: 65 MILIJARDI DOLARA U VENECUELI NIKO NE SME UGROZITI

ULAZAK KINESKIH SPECIJALACA BILA JE PORUKA: 65 MILIJARDI DOLARA U VENECUELI NIKO NE SME UGROZITI

Od početka ove nedelje traju polemike oko raspoređivanja kineskih vojnih stručnjaka u Venecueli, koji su prema više izvora u latinoameričku zemlju doputovali zajedno s prvim teretom od 65 tona humanitarne medicinke pomoći Karakasu.

Već je rečeno zašto je logično da Kina pošalje svoje vojne stručnjake u Venecuelu. Peking mora da zaštiti oko 65 milijardi dolara svojih ulaganja i vojsci Venecuele pomoći u rukovanju i modernizaciji oružja koji je Kina godinama prodavala Karakasu.

Podsetimo da slanje kineske vojske u Venecuelu ne bi bila nikakva novost. Naime, krajem 2018. su u Venecueli, uz granicu s Kolumbijom, održane velike vojne vežbe u kojima je učstvovalo 100 000 vojnika, pripadnika kopnene vojske i vazduhoplovstva oružanih snaga Rusije, Kine, Kube i Venecuele kao domaćina.

Peking zvanično demantuje vojnu prisutnost u Venecueli

I dok Rusija priznaje da je poslala vojne stručnjake u Venecuelu, Kina je zvanično opovrgnula ovu informaciju. Peking je opovrgnuo izveštaj da je poslao vojne snage u Venecuelu zajedno s pošiljkom humanitarne pomoći koja je u petak stigla u Karakas. Pošiljka od 65 tona lekova i hirurških pomagala, koji su stigli iz Kine u Venecuelu, prva je od nekoliko pošiljki dogovorenih od obe zemlje.

Kada su se vesti proširile, nepotvrđeni izveštaji su naveli da je više od 120 vojnika kineske vojske pratilo let i da je s lekovima i hirurškim pomagalima u latinoameričku zemlju poslata vojna oprema namenjena oružanim snagama Venecuele i da se na taj način ojača vlada Nikolasa Madura koji se nosi s krizom kroz koju prolazi zemlja.

Vest o prisutnosti kineske vojske u jednoj od kasarni u blizini Karakasa je prvi put objavljena nakon analize fotografije lokalnih i kineskih oficira koja se nikada ranije nije pojavila na internetu.

“Onima koji su objavili ovu informaciju ili su je proizveli u ne znam koje svrhe, poručujem: ono što su rekli jednostavno nije istina”, rekao je u utorak novinarima potparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Šuang je naglasio kako je stav Pekinga o situaciji u Venecueli “dobro definisan i dosledan”.

“Kina se protivi uplitanju iz inostranstva u unutrašnje poslove Venecuele i veruje da bi vlada i opozicija zemlje trebalo da traži rešenje kroz mirni dijalog”, rekao je Geng Šuang.

“Rusija mora da ode”

Izveštaji o dolasku kineskih vojnih stručnjaka su se pojavili manje od dve nedelje nakon dolaska ruskog vojnog tima u latinoameričku zemlju, što je razljutilo Vašington .

Američki predsednik Donald Tramp je 27. marta izjavio da “Rusija mora da ode iz Venecuele” i naglasio “kako su za to sve opcije otvorene”.

Sa svoje strane, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su ruski vojni stručnjaci na teritoriji Venecuele u skladu s ugovorom o tehničko-vojnoj saradnji koju su obe zemlje potpisale 2001. godine.

Potparolka ministarstva Marija Zaharova je rekla je da “ni Rusija ni Venecuela nisu američke pokrajine” i dodala da “pre nego što sugerišu nekome da ode s nekog mesta, SAD moraju da implementiraju vlastiti koncept izlaska, posebno u Siriji”.

Vraćajući se na vest o kineskim vojnim stručnjacima u Venecueli, oni su tamo već bili, ne samo na vežbama u novembru, već i tokom prezentacije novog kineskog oružja na vojnoj paradi u Angosturi u julu prošle godine.

Kao što je ranije navedeno, Peking neće zvanično potvrditi vojnu saradnju s Venecuelom, iako ona traje skoro deset godina.

Zajednička fotografija oficira vojske Venecuele i Kine nije procurela slučajno, smatraju stručnjaci ruskog portala.

“To je u medijima bilo potcenjeno, ali na temelju naših unutrašnjih izvora i pretraga za slikama, fotografija kineskih vojnika u Venecueli do 28. marta 2019. nije postojala. To je deo kineske politike širenja stavova i nezvaničnih priča za zapadne medije. Tako će kineski analitičari meriti odgovor zapadnih vlada, očekujući suprotna, ali i valjana mišljenja. Ukratko, ako zapadni aktivisti dobro reaguju na tu ideju, onda će u Kini nastaviti s potvrdom vojne podrške, kao što se dogodilo u Siriji. Slučaj Venecuele je poruka donositeljima odluka u Kini koji su neodlučni i podsticaj da odgovore na ta pitanja”, rekao je za ruski portal stručnjak Vladimir Gujaničić.

Ukratko, ovo nije prvi put da bilo koja strana slučajno objavi neku fotografiju, snimak ili da niži funkcioner da izjavu o nekom važnom pitanju, a onda s više instance bude opovrgnuta.

U dva dana je Kina donela odluku o zvaničnom stavu o ovom pitanju i predsednik, vlada i vojni vrh su odlučili kako je najbolje opovrgnuti informaciju. Ali, sumnja je ostala, pre svega zbog najmanje 65 milijardi dolara kineskih ulaganja u Venecuelu, ali i zbog velike količine kineskog oružja od kojeg jednom delu treba remont ili manje popravke. Naravno, prema Geng Šuangu se ništa od toga ne događa. Barem ne zvanično.

(logicno.com)

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …