Home / IZA KULISA / ŠPIJUN POD ŠIFROM “SFERA” PREDAO AMERICI VELIKE TAJNE KOJE SU VREDELE MILIJARDE- EVO ŠTA JE IZNEO IZ SSSR-a

ŠPIJUN POD ŠIFROM “SFERA” PREDAO AMERICI VELIKE TAJNE KOJE SU VREDELE MILIJARDE- EVO ŠTA JE IZNEO IZ SSSR-a

Jedne obične hladne januarske večeri 1977. neprimetni pedesetogodišnjak prišao je nepoznatom čoveku na benzinskoj pumpi nedaleko od američke ambasade u Moskvi. Taj drugi čovek bio je šef odeljenja CIA-je, a susret nije bio nikakva slučajnost.

Glavni razlog najvećeg curenja informacija o novim razradama sovjetske vojne avijacije bio je čovek po imenu Adolf  Tolkačov. On je u razdoblju od 1979. do 1985. preneo Amerikancima toliko korisnih informacija da je omogućio američkim vojnim inženjerima da se optimiziju u borbi protiv najsavremenijih aviona iz arsenala Sadama Huseina i dao prednost Izraelu nad Palestinom, čiji su avioni takođe bili čista sovjetska tehnologija. I sve to za mesečnu platu veću od plate američkog predsednika. Istina, Tolkačov nije doživio da taj novac i potroši.

Špijun koji je radio pod šifrom Sfera postao je poznat kao najplaćeniji sovjetski građanin. A još važnije je to koliko su zahvaljujući njemu uštedele Sjedinjene Države na tehnološkim inovacijama. Ministarstvo odbrane SAD-a je priznalo da je koristi od Sfere imalo i početkom 90-ih godina. Američki laserski i radiolokacijski sistemi su brzo napredovali zahvaljujući jednom ruskom izdajniku.

Tolkačov, neprimetni i melanholični čovek, radio je na tehnologijama radiolokacije i laserskog navođenja za vojnu avijaciju u Naučno-istraživačkom institutu “Fazotron” u Moskvi. Imao je šta da zameri politici SSSR-a, kao i pristup tajnim tehnologijama, a to je vrlo loša kombinacija!

Motivi

U aprilu 1979. godine, kada se prvi put obratio CIA-ji, Tolkačov je izložio svoje motive, sve ono o čemu je razmišljao prethodnih 5-6 godina.

“…Mogu samo reći da su veliku ulogu u tome odigrali Solženjicin i Saharov, iako ih lično ne poznajem. […] Nešto iznutra me počelo gristi, nešto sam morao učiniti. […] Izabrao sam put koji mi ne daje da se vratim  natrag i ne nameravam da skrenem s tog puta. Što se tiče novčane nagrade, ne bih uspostavljao kontakt ni za kakav novac, na primer, s kineskom ambasadom. A što se tiče Amerike? Možda me ona začarala i ja je, lud čovek, volim? Nisam video vašu zemlju svojim očima. Nemam dovoljno mašte i romantizma. Ali na temelju nekih činjenica stekao sam utisak da bih živeo u Americi. To je jedan od glavnih razloga zašto sam vam predložio svoju saradnju. Nagrada za mene nije samo novac. To je nešto više: značaj i važnost mog rada…”, objasnio je Tolkačov.

Kako uspostaviti kontakt s neprijateljem?

Tolkačov je živeo sa ženom i sinom u, za 70-te godine ,relativno velikom stanu s dve spavaće sobe na devetom spratu u zgradi na Kudrinskom trgu, 400 metara od američke ambasade u Moskvi.

Nekoliko nedelja pre prvog susreta s glavnim čovekom CIA-je u Moskvi 1977. šetao se u večernjim satima po komšiluku , razgledajući automobile s diplomatskim registracijama.

Kada je prišao šefu CIA-je, samo ga je pitao je li Amerikanac, a zatim ostavio kovertu ispod brisača. U pismu kratko stoji da je zainteresovan za razgovor u strogoj tajnosti s nadležnim ljudima.

Amerikanci su mu poverovali tek nakon dve godine sličnih poruka.

Kakve je instrumente koristila CIA

Američke “igračke” su bile dobre. Zaista dobre! Čak se i u članku lista “Pravda” o hapšenju Tolkačova mogu pročitati pohvale od strane KGB-a na račun mnogobrojnih malih kamera koje je špijun koristio.

U avgustu 1980. Vašington je nova uspešna testiranja vojne avijacije ocenio kao “unikatni” rad obaveštajnih službi. To se dogodilo kada su im u ruke dospele informacije o modifikaciji drugog sovjetskog lovca i mnoge fotografisane strane dokumenata u kojima se opisuje nekoliko novih modela raketnih sistema vazdušnog  baziranja.

CIA je radila s nekoliko kamera, a dorađivala ih je prema potrebama Tolkačova. Novu opremu su često skrivali u uličnim telefonskim govornicama ili čak u prljavoj bačenoj rukavici.

Mikrokamere su bile genijalne, ali Tolkačov je 1980. godine tražio i otrovnu pilulu. “Stvari koje mogu kriti od svoje porodice ne mogu sakriti od KGB-a”, rekao je.

Spuštanje zavese

“Fazotron” je 1983. godine uveo nova pravila bezbednosti, a u institutu je sprovedena unutrašnja istraga. Tolkačov je bio prvi koji je pomislio da KGB nešto zna. Sfera je sa sobom nosio otrovnu kapsulu, a s vremena na vreme je otkazivao sastanke s Amerikancima i menjao pravila igre.

Nesreća se dogodila u junu 1985. Kako su agenti KGB-a sve saznali i danas je teško reći. CIA je slutila da Tolkačov nešto zna i da pokušava da ih upozori. Mesecima pre zlokobnog junskog susreta otvorio je “pogrešan” prozor u kuhinji i dao znak nadolazeće nesreće.

Ruski izvori tvrde da su Sovjeti duže vreme pre hapšenja Tolkačova kljukali američku obaveštajnu službu lažnim informacijama. Svetski mediji su 1986. godine potvrdili da je nad Tolkačovim izvršena smrtna kazna.

Jedina dobra stvar koja se može izvući iz ove priče je ta da nije stradao Tolkačovljev sin, koji je danas ugledni moskovski arhitekta. A Adolfova supruga je nešto kasnije pokušala da se poveže s Amerikancima u vezi isplate svih onih obećanih miliona dolara honorara koji je njen suprug zaradio po cenu života. Odgovor nije dobila…

CIA je 2015. godine objavila preko 900 stranica s detaljnim opisima operacije “Sfera”, a pisac Dejvid E. Hofman ih je pretvorio u knjigu “Špijun od milijardu dolara” i dobio Pulicerovu nagradu.

(hr.rbth.com)

Check Also

620.000 VOJNIKA ANTANTE RAZARALO JE SRBIJU A ONDA JE NA NJIH KRENULO 62.000 SRPSKIH VOJNIKA- OVO SE DOGODILO

“Jeremija pali topa, zatresla se sva Evropa…”, pre tačno 100 godina, 15. septembra moj pradeda …