Home / TEMA DANA / Vučić: Ne bih da prejudiciram, ali situacija je sada složenija nego pred Prvi svetski rat…

Vučić: Ne bih da prejudiciram, ali situacija je sada složenija nego pred Prvi svetski rat…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ocene da se država ponaša kao da joj je SPC kriva po pitanju Kosova i Metohije, ali je istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.

– Ne treba crkva da donosi ključne političke odluke, a svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje – rekao je predsednik Srbije na pitanje da prokomentariše pisanje „Blica“ da je državi samo crkva kriva za Kosovo.

Podvukao je da njemu crkva nije ni za šta kriva.

Istakao je da se crkvi ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da on ne mora da se sa svakom izjavom predstavnika crkve saglasi.

 – „Mi smo sekularna država i veoma poštujem crkvu. Nisam veliki vernik, ali jesam vernik. Ne mislim da sam malo učinio i lično, i kao predsednik Vlade i države… Teško da će se pronaći neko da je više napravio za srpsku crkvu – poručio je on u izjavi novinarima u Bakuu.

 Vučić: Složenije nego pred Prvi svetski rat, ne prejudiciram…

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplikovana situacija u svetu nije bila, čak ni u vreme pred Prvi svetski rat, primetio je predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

– Nije da nesto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat – primetio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Bakuu, ali je insistirao na proceni da su okolnosti u Evropi i svetu mnogo komplikovane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okružuju.

Nama je u toj situaciji, poručio, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije.

Makedonija i Albanija u nezavidnoj poziciji

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, „da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu nista dobili“, ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja.

Kad je reč o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže.

-Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom… tako da – da li iko zna da li će do toga doći i kako – samo može da se nagađa – rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim uslovima će sve da se zbiva, da će biti novog talasa izbeglica, „iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog…“.

Pritisak na Tursku

Pomenuo i pritiske na Tursku i najavio promenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici.

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdogan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak očekivao, ali se, dodao je, nada da će Turska umeti da se odbrani.

– Uveren sam da će Turska i turski narod umeti da se odbrane – poručio je.

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja za zemlje kandidate za EU, Vučić je naveo da treba sačekati i videti sta će biti u junu, ali je primetio da je već u Sofiji bilo jasno da to neće „ići lako“.

Prosto, kaže, drugačija je atmosfera u Evropi, i Francuska i Holandija tu imaju nešto rigidniji stav u vezi s poglavljima i novim članicama, druge zemlje liberalniji…

– Videli ste uostalom Salvinijevu (Mateo, lider Lige za sever) izjavu, a oni će sad da predstavljaju italijansku vladu. To je bila i jedna od glavnih tema na zasedanju Evrospke narodne partije u Sofiji nedavno, a to sada predstavlja najveći problem u Evropi… Oni, naime, najavljuju da će raditi sve suprotno dosadašnjoj vladi, da će možda čak izaći iz evrozone, videćemo – rekao je Vučić.

Mi, dodao je, da u svemu tome sačuvamo mir i stabilnost i da razvijamo ekonomiju.

– Da nastavimo ovako, sada nas u svetu uvažavaju, bićemo u mnogo boljnoj poziciji nego što smo bili, ali i u boljoj nego zemlje koje su bile ispred nas. Da mi malo sukobe preskočimo, i da imamo rast veći od četiri odsto ove godine, pa 4,5 iduće i polako da omogućimo sigurnu i bolju budućnost za naše građane“, zaključio je.

„Veoma važno što je Azerbejdžan na našoj strani“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbiji po pitanju Kosova i Metohije mnogo znači podrška zemalja poput Azerbejdžana, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, i koje veoma drže do nezavisnosti i slobode u odlučivanju, i do odbrane prava na takvu poziciju u međunarodnim odnosima.

Vučić je to rekao odgovarajući na konstataciju da je posle upadljivo velike serije razgovora sa zapadnim zvaničnicima o rešavanju KiM sada u zemlji koja razume poziciju Srbije i ne priznaje nezavisno Kosovo, te pitanje šta za Srbiju znači ta podrška, koliko ga ohrabruje i koliki može biti njen uticaj na konačno rešenje.

Uz opasku da ga je iznenadilo takvo pitanje, istakao je da je za nas veoma važna podrška zemalja poput Azerbejdžana.

– Ne može da kaže da se stvara blok, ali počinje da se stvara blok poštovanja među zemljama koje drže do svoje nezavisnosti i slobode. Treba videti kako predsednik Azerbejdžana Alijev pametno vodi svoju zemlju, pravi trilateralne sastanke, Rusija – Iran – Azerbejdžan, Turska – Iran Azerbejdžan…i gleda kako da sačuva slobodu i nezavisnost u odlučivanju – kaže on.

Vučić je rekao da se tu „razumemo, poštujemo i pronalazimo zajednički jezik“.

Ukazao je i da je Azerbejdžan članica Organizacije islamskih zemalja i pomaže nam, i podvukao da je veoma važno da je na našoj strani.

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …