Home / TEMA DANA / ZAPAD U PANICI- ŠTA JE SLEDEĆE? POSLE UKRAJINE, RUSI GASE PROTOK GASA I KROZ POLJSKU!

ZAPAD U PANICI- ŠTA JE SLEDEĆE? POSLE UKRAJINE, RUSI GASE PROTOK GASA I KROZ POLJSKU!

Ruska transnacionalna energetska kompanija „Gazprom“ neće ostaviti bez odgovora odluku Poljske da ograniči isporuku ruskog gasa kroz gasovod „OPAL“.

Do ovog zaključka je došao stručnjak iz oblasti energetske bezbednosti Aleksandar Frolov, komentarišući nedavnu sudsku odluku o poljskom gasovodu. U intervjuu na YouTube kanalu „Baltnevs“, Frolov je detaljno opisao koje će mere Rusija preduzeti, nakon uvođenja ograničenja za rad gasovoda „OPAL“, a takođe je objasnio i zašto će se Poljska morati pripremiti na oštre odmazde „Gazproma“.

Aleksandar Frolov je pre svega skrenuo pažnju na to, da odluka Poljske da se obrati sudu po pitanju ograničenja opterećenja gasovoda „OPAL“ nije slučajna. Vlasti ove zemlje su shvatile da će lansiranje „Severnog toka 2“ omogućiti Ruskoj Federaciji da značajno smanji tranzit kroz Poljsku, pa su odlučile da pogode gasovod „OPAL“.

„Poljska je primetila da bi, čim je „ST-2“ lansiran, njeno opterećenje, čak i sa ograničenjem od 50%, bilo približno jednako poljskom tranzitu, pa su odlučili da odu na sud i time utiču na rad „OPAL-a“, objasnio je Frolov.

Međutim, ovaj pristup Varšave biće poguban, jer se Poljskoj neće svideti odgovor „Gazproma“ nakon udara na gasovod „OPAL“, jer je Rusija u stanju da razvije novi plan, prema kojem će biti moguće potpuno napustiti poljski tranzit.

„Infrastruktura u Nemačkoj i Češkoj Republici dozvoljava da se „Severni tokovi“ opterete sa 55 plus 27,5 milijardi kubnih metara godišnje. To znači da će biti moguće isključiti pumpanje kroz Poljsku ”, zaključio je stručnjak.

Odluka Gazproma, prema Frolovu, omogućiće Rusiji da reši pitanje ograničenja „OPAL-a“, kao i zaobilazak svih zabrana koje je Poljska ranije uvela.

Varšava s druge strane, tim ucenama putem zabrana, pokušava ustvari da održi tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije, ne shvatajući da sama sebi čini „medveđu uslugu“ izazivajući bes i dmazdu Rusa, dovodeći sebe u očajnu situaciju…

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …