Home / TEMA DANA / Zašto je Šojgu iznenadio Asada posetom Siriji? (VIDEO)

Zašto je Šojgu iznenadio Asada posetom Siriji? (VIDEO)

5004Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je doputovao u iznenadnu posetu Siriji tokom koje se sastao sa predsednikom Bašarom el Asadom, konstatuje Sputnjik.

Arapska redakcija radija „Rešet Bet“ navodi da je Bašar el Asad ukazao posebnu čast ruskom ministru koji je doputovao u bazu Hmejmim po zadatku predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prateći Šojgua u prostoriju za pregovore, Asad je više puta ponovio da je zahvalan ruskom rukovodstvu i lično Putinu za pružanje vojne pomoći.

Predsednik i njegova svita su bili obučeni u stroga poslovna odela, svi članovi delegacije sirijskog rukovodstva su bili u kravatama. Sa druge strane, Šojgu i predstavnici Ministarstva odbrane i komande ruskog kontingenta u Siriji su nosili vojničku uniformu.

Sirijska državna agencija „Sana“ se ograničila saopštenjima da su se pregovori ticali vojne saradnje dve zemlje „radi borbe protiv terorističkih organizacija na teritoriji Sirije“.

Pres-služba Ministarstva odbrane Rusije navela je da je Šojgu u bazi Hmejmim proverio organizaciju službi i posetio mesto gde se nalaze protivvazdušni raketni sistemi S-400. Ministar odbrane je naložio vojnicima da intenziviraju pružanje pomoći civilima u područjima koja se nalaze pod opsadom terorističkih grupa.

Arapski mediji pišu da je Šojgu trebao da razgovara sa Asadom o incidentu u rejonu Alepa gde je prošle nedelje avijacija regularne sirijske armije, navodno, napala pozicije libanskog „Hezbolaha“ koji je do nedavno bio najverniji saveznik Asada.

Pogledajte video:

(Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …