Home / U FOKUSU / Ako padne Damask, džihadisti „Islamske države“ preko Makedonije i Srbije kreću na Evropu!

Ako padne Damask, džihadisti „Islamske države“ preko Makedonije i Srbije kreću na Evropu!

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić upozorio je da je Balkan naredno žarište ako Damask padne u ruke džihadista Islamske države, jer će se dobrovoljci koji su iz balkanskih zemalja pristigli na sirijsko ratište vratiti kućama i nastaviti borbu za istu ideologiju.

iran- raketa- islamisti- muslimani- vojnici- džihadisti

„Ako zauzmu Damask, a to se od trupa Islamske države očekuje i stimulišu se u tom smeru, treba da očekujemo međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku koja bi za rezultat mogla imati lobiranje za međunarodno priznanje Islamske države. U tome će prednjačiti Turska i pojedine zapadne zemlje“, ocenio je Ćeranić.

On je dodao da bi se u tom slučaju povratnici sa sirijskog ratišta borili pod „drugom zastavom“, odnosno delovali u ime Al Kaide, s obzirom na planove za međunarodno priznanje Islamske države.

„Njihov prioritetan zadatak je stvaranje ‘velike Albanije’ koja bi trebalo da se u prvoj fazi proširi na račun Makedonije i Srbije, a u drugoj fazi i na teritoriju Grčke. Crna Gora će ostati pošteđena, jer je postigla dogovor sa NATO da na narednom NATO samitu dobije poziv u članstvo. Novi kalifat treba da očekujemo u Zakavkazju, gdje će se preko Turske prebaciti udarne grupe Islamske države“, rekao je Ćeranić za makedonski portal „Pres 24“. On je istakao da je bezbednosno stanje na Balkanu zabrinjavajuće, te da će se nastaviti destabilizacija zapadnog Balkana, koji je „poligon za različite eksperimente“.

„Nove terorističke napade možemo da očekujemo na jesen“, napomenuo je Ćeranić. Govoreći o suprotstavljanju terorističkim pretnjama na Balkanu, Ćeranić je ocenio da će se balkanske zemlje bezbednosnim izazovima i pretnjama s kojima su suočene moći odupreti na adekvatan način tek kada se međusobno uvežu, odnosno ostvare punu i iskrenu saradnju.

„U tom smislu potrebno je napraviti luk Banjaluka-Beograd-Skoplje. Mislim na mostove, odnosno veze u medijskom, bezbednosnom i političkom smislu između Makedonije, Srbije i Republike Srpske“, ističe Ćeranić.

Govoreći o vezi između „buđenja“ radikalnog islama i „obojenih“ revolucija u arapskom svetu, Ćeranić je istakao da su „obojene“ revolucije savremeni mehanizam kojim se ruši nepoželjna vlast, ali i država, koje počnu sa takozvanim nenasilnim protestima, a uvijek završe nasiljem. „Šta je ostalo od Libije, Sirije, Ukrajine..? Gadafi je uzalud upućivao apele da se bori protiv Al Kaide. Iz vazduha Libiju je bombardovao NATO, a na kopnu je napadala Al Kaida. I na snage sirijskog predsednika Bašara al Asada obrušio bi se NATO da nije ruskog protivljenja i ruske vojne baze u Tartusu.

teroristi- džihadisti- isil

Snage sa kojima se Asadova vojska bori su Al Kaidin odred Al Nusra front, ali i jedinice novostvorene Islamske države“, navodi Ćeranić. On je napomenuo da je u svemu tome postojao zajednički interes zapadnih zemalja i radikalnih islamskih pokreta, što je za posledicu imalo rušenje arapskih država na severu Afrike – Libije, Sirije i Egipta, u kojem je nakon izborne pobede „Muslimanskog bratstva“ izvršen vojni udar.

„Terorizam je danas u funkciji političkih i geopolitičkih sukoba“, istakao je Ćeranić, napomenuvši da su Islamska država i Velika Albanija dve spojene posude i da njihovo stvaranje treba posmatrati u kontekstu geopolitičkog odmeravanja snaga između SAD i EU s jedne, i Rusije i Irana sa druge strane.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …