Home / U FOKUSU / ALŽIRSKA VOJSKA OTKRILA: Ovo je tajni plan Kremlja za Haftara i pomorske baze u Libiji..

ALŽIRSKA VOJSKA OTKRILA: Ovo je tajni plan Kremlja za Haftara i pomorske baze u Libiji..

 putin-rusija-vojska

Rusija je pristala da naoruža pobunjeničkog generala Kalifu Haftara, jednog od ključnih igrača u libijskom građanskom ratu, naveo je izvor iz alžirske vojske za Midl Ist Aj.

Alžir je, kao jedan od ključni posrednik u konfliktima u regionu, takođe je pružio značajnu podršku Haftaru, piše Newsweek.rs.

„Moramo se suočiti sa činjenicama. Nećemo zauvek čekati da se libijske političke partije dogovore.

Libiji je potrebno da se povrati vladavina prava u celoj zemlji i potrebna joj je jaka vojska koja je sposobna da osigura celu zemlju i granice. Delimo tu viziju sa Rusima“, rekao je izvor.

Haftar predvodi takozvanu Libijsku nacionalnu armiju (LNA) koja kontroliše istok zemlje i blizak je saveznik vlade u Tobruku, kojoj je suprotstavljena Vlada nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju.

Ruska podrška Haftaru uključuje oklopna vozila, municiju i napredne uređaje za prisluškivanje. Analitičari ocenjuju da će Haftar sada dalje učvrstiti svoju poziciju najmoćnijeg igrača u ratom razorenoj i razjedinjenoj Libiji.

U koliko sve bude išlo po planu Haftara i Kremlja, Rusija bi konačno mogla da dobije pristup Severnoj Africi koji je tražila godinama, ako ne i decenijama.

„Godine 2010. Rusi su tražili od Alžira pristup pomorskoj bazi Mers el Kebir blizu Orana. Tada smo rekli ne. Sada, taj pristup mogu da dobiju preko libijske obale“, rekao je izvor.

Izvor je dodao da je dogovor o ruskoj podršci Haftaru i potencijalnoj upotrebi libijskih pomorskih baza postignut 11. januara, prilikom posete pobunjeničkog generala nosaču aviona „Admiral Kuznjecov“.

Rusija želi da povrati u Libiji uticaj koji je imala pre pada Moamera Gadafija. Probitačan ugovor o prodaji naoružanja koji je bio potpisan sa svrgnutim liderom bio je vredan oko četiri milijarde dolara.

„Haftar je mogao da se okrene svojim saveznicima Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, ali njihovo oružje je uglavnom američko.

Prirodno rešenje bio je Alžir, koji dobija 90 odsto naoružanja od Rusa.

Ideja je da se deo tog naoružanja prebaci u Libiju. To ne bi zapravo bila prodaja oružja. Recimo samo da je to forma podrške koja svima odgovara“, rekao je diplomatski izvor.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …