Home / U FOKUSU / Američki Foreign Policy: Nemačka drži u šakama sve vlade zemalja juga Evrope!

Američki Foreign Policy: Nemačka drži u šakama sve vlade zemalja juga Evrope!

Evrozona je formirana kao demokratski savez država, a sve više liči na imperiju – ocenio je uticajni američki časopsis Foreign Policy.

500

Autor teksta je Filip Legren, stariji naučni saradnik Londonske škole Evropskog ekonomskog instituta koji je donedavno bio ekonomski savetnik predsednika Evropske komisije.

On je prvo ukazao da u evropskim zemljama suočenim sa krizom dolazi do smena vlada i da na talasu nezadovoljstva na vlast sve više dolaze levo orijentisane vlade. Međutim, te vlade i novi nacionalni lideri odmah se suočavaju sa „surovim diktatom kreditora”.

Legren je za primer naveo reči nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea izgovorene uoči nedavnih izbora u Grčkoj: „Ti izbori neće ništa izmeniti”.

Dodao je da je dalji tok događaja razotkrio šta je Šojble imao u vidu: da će Nemačka, koja je osnovni evropski kreditor, postaviti Atini takve uslove za restruktuiranje koji će biti u suprotnosti sa izbornim obećanjima Aleksisa Ciprasa i njegovih saradnika.

Kao drugi primer je naveo: kada je Mateo Renci postao italijanski premijer – zamolio je da se u pravila evrozone unesu izmene koje bi Rimu pomogle da privuče dodatne investicije, ali se suočio sa odbijanjem.

Legren je upozorio da nemačke banke manipulišu finansijskim tokonima da vlade evropskih zemalja drže u tvrdoj zavisnosti od njih.

Rezultat je: vlade kojima daju zajmove – postaju nesamostalne. To se nije dogodilo samo sa Grčkom, nego i sa Irskom, Portugalom i Španijom.

Na nemačkoj udici su bezmalo sve zemlje juga Evrope – upozorio je Legren.

I zaključio: veoma su opasna nastojanja da se nacionalni lider prisiljavaju da zaokreću udesno i da im se nameće politika koja ne odgovara očekivanjima njihovih birača. To – podvukao je Legren – direktno vodi političkom ekstremizmu jer se evrozona sve više pretvara u imperiju.

(Fakti)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …