Home / U FOKUSU / AMERIČKI MEDIJI DIGLI UZBUNU: Rusija i Kina će uskoro moći da unište sve američke satelite

AMERIČKI MEDIJI DIGLI UZBUNU: Rusija i Kina će uskoro moći da unište sve američke satelite

Antisatelitsko oružje, nad kojim rade u Rusiji i Kini, u narednih nekoliko godina može biti u stanju da uništi sve satelite SAD na orbitama oko Zemlje.

Ovo je objavio Washington Free Beacon, koji se pozvao na izveštaj koji je obaveštajna uprava J2 sačinila za Pentagon.

J2 je u sastavu Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD. Utoliko je značajnije što se u njenom izveštaju upozorava da će Rusija i Kina tehnologijama za uništavanje pojedinih satelita raspolagati već 2020-te.

Washington Free Beacon iz izveštaja navodi ove reči Dena Koutsa, direktora Nacionalne obaveštajne zajednice:

„Rusija u svom kosmičkom naoružanju ima ceo set mogućnosti za udar na satelite, nezavisno od toga na kojim se orbitama nalaze“.

Posebno je pomenuo lasere namenjene borbi protiv američkih satelita koje mogu nositi kosmički brodovi.

U izveštaju J2 se tvrdi da je Rusija u poslednje vreme u antisatelitsko oružje ulagala po pet milijardi dolara svake godine.

Još se precizira da u ruski antisatelitski kompleks ulaze: A-235 (Nudolь), laseri i sistemi za radioelektronsku borbu koji su u stanju da poremete funkcionisanje satelitske elektronike, kao i sajber-oružje.

J2 tvrdi i da Rusi za uništavanje američkih satelita na niskim orbitama mogu koristiti antirakete zemlja-vazduh svojih sistema S-300, S-400 i S-500 koji je „na putu“.

U izveštaju J2 se ukazuje i da Rusija testira manevrišuće satelite-ubice i da radi na postavljanju na reaktivne avione MiG-31 antisatelitskih raketa-presretača, a da već poseduje elektromagnetno oružje koje sa uspehom može da razara elektroniku satelita.

(Fakti.org)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …