Home / U FOKUSU / Amerika zapretila Rusiji preko Arktika! Ovo je Putinov odgovor…!

Amerika zapretila Rusiji preko Arktika! Ovo je Putinov odgovor…!

Rusija planira da napravi glavni štab svoje komande na Arktiku u pomorskoj bazi koju koristi njena Severna flota, a novi objekat će biti u upotrebi od prvog decembra, saopštio je u ponedeljak ruski predsednik Vladimir Putin.

putin
Arktička komanda je deo ruskog plana da stvori združenu vojnu jedinicu i izgradi jedinstvenu mrežu vojnih baza u arktičkim oblastima zemlje tako što će tu stacionirati vojsku, savremene ratne brodove i avione i time poboljšati zaštitu svojih severnih granica, prenosi “Ria novosti”.

Kako je prenela agencija, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će novoosnovana arktička komanda, nazvana “Sever”, do 2017. obuhvatati rusku Severnu Flotu, dve brigade, kao i vazduhoplovne jedinice i jedinice za protivvazdušnu odbranu.

Najnovije saopštenje usledio je nakon što su mediji nedavno objavili vest da su norveški naučnici u vodama Arktika primetili rusku podmornicu u vodama Arktika. Reč je navodno o nedavno obnovljenom 13.700 tona teškom plovilu “Delta” klase “Orenburg”, koje ispaljuje balističke rakete.

Viši ruski vojni komandant izjavio je u oktobru da će Rusija ojačati svoje vojne snage na Arktiku, izgradnjom dodatnih vojnih aerodroma i radarskih sistema na Arktiku.

500

Ruski ministar za prirodne resurse Sergej Donskoj je tada navodno rekao da će Rusija ponovo podneti zahtev UN za proširenje svojih granica na Arktiku za 1,2 miliona kvadratnih kilometara.

U oktobru 2013. ruski predsednik Putin je obećao da nikada neće “predati” Rusku arktičku oblast, nakon čega je naredio ministru odbrane da preduzme mere radi zaštite ruskih interesa u regionu, izvestila je kineska agencija “Sinhua”.

(Biznis insajeder)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …