BAKIR PRIZIVA RAT I SUKOBE: „Vreme je da dovršimo bitku Alije Izetbegovića!“

bakirBrojne delegacije SDA predvođene Bakirom Izetbegovićem predsednikom ove stranke, posetili su danas grob Alije Izetbegovića, prvog predsednika Predsedništva takozvane Republike BiH i prvog predsednika i osnivača ove stranke.

Među delegacijom koja je došla da oda počast Aliji Izetbegoviću bio je i Naser Orić.

Nakon polaganja cveća, Alijin sin Bakir je istakao da je „neophodno čuvati sećanje na Aliju Izetbegovića, radi nas“.

„On simbolizuje vreme kada smo vratili državnost, kada smo nanovo napravili Armiju BiH, kada su bošnjaci vratili svoje ime, kada su vratili ime svom jeziku“, rekao je Izetbegović.

On je rekao da će cinici reći da se današnje stanje bitno ne razlikuje od onoga od pre 25 godina.

„Da nije bilo Alije i da nije bilo Armije BiH moglo bi itekako da se razlikuje. Mogli ste da imate bošnjački korpus podeljen u dve vojske, jednu u Hrvatskoj pod šahovnicom, a drugi deo u JNA, i da se bore kuda će povući liniju podele Bosne i Hercegovine. Prema tome itekako se razlikuje i ogroman je napredak napravljen. Na nama je da tu bitku politički u sledećim godinama i decenijama dovršimo na valjan način“, kazao je Izetbegović.

Bakir je istakao da u politici nema mestu ljutnji i pozvao hrvatskog člana Predsedništva Dragana Čovića da zakaže novi sastanak u vezi sa mehanizmom koordinacije.

„Pričekaćemo da Čović sazove sastanak, prošli put sam ja to, nažalost, neuspešno uradio, pa se nadam da će ovaj put biti uspešniji. Dakle, do njega je“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović kaže da je mehanizam koordinacije faktički rešen u Istočnom Sarajevu na njegovom sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. On je objasnio da se u potpisanom dokumentu navodi da će u mehanizamu koordinacije biti i Federacija BiH i kantoni, prenose federalni mediji.

On je rekao da nema napretka u BiH bez korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika.

(Srna / Dnevni avaz)

  • Vanze Moljac

    Ma kakva armija BiH.., nije je bilo ni u tragu u prva tri mjeseca kad je bilo najteže, to će vam reći svi pravi borci koji su tada bili na linijama, počevši od Vikića i njegovih pa nadalje, ali se njihovi intervjui odmah pometu pod tepih. Nakon toga su se i kukavice organizirale i izvukle podrumaše na opću mobilizaciju, i formirali nekakvu armiju kojom se sada busaju.., ali bez onih anonimusa u prva tri mjeseca koji su branili Sarajevo, ono bi sasvim sigurno palo, pa bi pala i cijela Bosna. Zato sada državu vode kukavice izmiljele iz trezora Narodne banke i podrumaši, i nezasluženo se kite zlatnim ljiljanima i beneficijama, a borcima su dodijelili srednji prst da ga cuclaju! Slično je i na plavim i crvenim teritorijama! Valjda su borci iz toga izvukli kakvu pouku o tome šta da rade sa srednjim prstom kad se opet zakuva!?