Home / U FOKUSU / Bivši italijanski premijer upozorava: Evropa se raspada- preti nam rat!

Bivši italijanski premijer upozorava: Evropa se raspada- preti nam rat!

mario- montiVeć nekoliko godina u nazad, Evropska unija suočava se sa sve većom nezapolenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemlja članica o ovom gorućem pitanju, dala je vetar u krila svima evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila desničarske partije.

Ulje na vatru dodali su Britanci najavljenim referendumom za izlazak iz EU, pa čak i najvatreniji evrofili brinu za budućnost Unije. Nekada jedan od najvećih evrofanatika, bivši italijanski premijer, Mario Monti, izneo je nimalo optimistične prognoze o budućnosti Evrope.

Prvi put u svojoj dugoj akademskoj i političkoj karijeri, koju je proveo radeći upravo na evropskim projektima, Monti ne vidi Evropu kao objedinjenu i jedinstvenu.

– EU prolazi kroz takvu krizu da me navodi da po prvi put da pomislim da se krećemo ka potpunoj dezintegraciji. Evropa nikada nije u jednom trenutku potresalo toliko različitih kriza kao sada. Iako je EU, istorijski gledano, kroz proces krize i odgovora na nju napredovala, plašim se da se ovaj put to neće dogoditi – rekao je Monti za portal „Politico.eu“.

Bivši italijanski premijer čak veruje da bi sve moglo da se okonča ratom u Evropi.

– Na evropskom tlu, prirodno stanje tokom krize nije mir. Da nije bilo strukturirane integracije zemalja, evropske nacije povremeno bi ulazile u konflikte i ratne sukobe jedna sa drugom – objasnio je Monti.

Ono što bivšeg evropskog komesara navodi na ovakav stav je ogromno nepoverenje koje postoji između evropskih zemalja i jake predrasude koje nikada nisu glasnije iznošene u javnost nego sada. Ipak, veruje da je okidač za kompletnu situaciju finansijka kriza.

– Mislim da je sve počelo sa finanijskom krizom koja se poklopila sa predsednički izborima u Francuskoj. U tom trenutku, najveći problem bio je kako da spasimo banke, pa čak i neke zemlje od propadanja. To je urađeno novcem zemalja članica EU, a ne malenim budžetom Unije – kaže Monti.

Pre Montija, i Martin Šulc upozorio je da je Evropa u opasnosti i da joj preti raspadanje.

„Niko ne može da kaže da li će EU postojati u ovom obliku za deset godina. Ako to želimo, potrebno je da se žestoko borimo za to“, rekao je Šulc.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …