Home / U FOKUSU / Bivši italijanski premijer upozorava: Evropa se raspada- preti nam rat!

Bivši italijanski premijer upozorava: Evropa se raspada- preti nam rat!

mario- montiVeć nekoliko godina u nazad, Evropska unija suočava se sa sve većom nezapolenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemlja članica o ovom gorućem pitanju, dala je vetar u krila svima evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila desničarske partije.

Ulje na vatru dodali su Britanci najavljenim referendumom za izlazak iz EU, pa čak i najvatreniji evrofili brinu za budućnost Unije. Nekada jedan od najvećih evrofanatika, bivši italijanski premijer, Mario Monti, izneo je nimalo optimistične prognoze o budućnosti Evrope.

Prvi put u svojoj dugoj akademskoj i političkoj karijeri, koju je proveo radeći upravo na evropskim projektima, Monti ne vidi Evropu kao objedinjenu i jedinstvenu.

– EU prolazi kroz takvu krizu da me navodi da po prvi put da pomislim da se krećemo ka potpunoj dezintegraciji. Evropa nikada nije u jednom trenutku potresalo toliko različitih kriza kao sada. Iako je EU, istorijski gledano, kroz proces krize i odgovora na nju napredovala, plašim se da se ovaj put to neće dogoditi – rekao je Monti za portal „Politico.eu“.

Bivši italijanski premijer čak veruje da bi sve moglo da se okonča ratom u Evropi.

– Na evropskom tlu, prirodno stanje tokom krize nije mir. Da nije bilo strukturirane integracije zemalja, evropske nacije povremeno bi ulazile u konflikte i ratne sukobe jedna sa drugom – objasnio je Monti.

Ono što bivšeg evropskog komesara navodi na ovakav stav je ogromno nepoverenje koje postoji između evropskih zemalja i jake predrasude koje nikada nisu glasnije iznošene u javnost nego sada. Ipak, veruje da je okidač za kompletnu situaciju finansijka kriza.

– Mislim da je sve počelo sa finanijskom krizom koja se poklopila sa predsednički izborima u Francuskoj. U tom trenutku, najveći problem bio je kako da spasimo banke, pa čak i neke zemlje od propadanja. To je urađeno novcem zemalja članica EU, a ne malenim budžetom Unije – kaže Monti.

Pre Montija, i Martin Šulc upozorio je da je Evropa u opasnosti i da joj preti raspadanje.

„Niko ne može da kaže da li će EU postojati u ovom obliku za deset godina. Ako to želimo, potrebno je da se žestoko borimo za to“, rekao je Šulc.

(Blic)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …